Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Στήριξη Αρχιεπισκόπου στον Πρόεδρο για τις συνομιλίες

Την στήριξή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, είχε σήμερα ενημερωτική συνάντηση στο Προεδρικό. Κάλεσε παράλληλα κόμματα και λαό να μονιάσουν και να στηρίξουν τη διαδικασία.
«Σίγουρα η βάση των συνομιλιών δεν είναι το τέλος του κόσμου ή το τέλος του προβλήματος», σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν.
Πρόσθεσε ότι είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι συνομιλητές, το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να το κάνει όσο μπορούσε καλύτερο. Πρόσθεσε ότι έχει κάποια σημεία που εκ πρώτης όψεως και ο ίδιος όταν τα είδε δεν του άρεσαν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάλεσε συνταγματολόγους, διεθνολόγους, πήρε τηλέφωνα και συνομίλησε με πολλούς που του είπαν επί λέξη ότι αν το πλαίσιο αυτό ανήκε σε κάποια άλλη χώρα θα περνούσε απαρατήρητο.
Ανέφερε ότι υπάρχουν καχυποψίες τόσο από πλευράς μας, όσο και από πλευράς των Τούρκων και προσπαθεί ο καθένας να αξιοποιήσει εκείνα που επιθυμεί, τα δικά του.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται την ανησυχία του λαού της Κύπρου για το κοινό ανακοινωθέν, αλλά όπως είπε «δεν είναι η λύση».
«Σε εκείνο που πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι και αυτό έχω πει και στον Πρόεδρο, είναι όταν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, όλος ο λαός, όλα τα κόμματα ενωμένα να συμπαρασταθούν στην Κυβέρνηση και στον συνομιλητή, να υπάρξει μια ομογνωμία, ούτως ώστε να μην παρεισφρήσει οτιδήποτε αρνητικό, να συμφωνηθεί, για να πάει στο δημοψήφισμα. Τότε θα είναι τραγικό», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι μας, ομονοούντες, να έχουν μια εθνική εγρήγορση, ώστε να μην αφήσουν να περάσει οτιδήποτε αρνητικό. Δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να πάει οτιδήποτε αρνητικό στο δημοψήφισμα.
«Προτιμώ αν είναι κόκκινες γραμμές για τους Τούρκους τα πάντα να σταματήσουμε τις συνομιλίες. Κάπου να πούμε και για μας είναι κόκκινες γραμμές, αφού δεν λογικεύεστε σταματούμε μέχρις εδώ», είπε.
Πρόσθεσε ότι εδώ πρέπει να πέσει το κέντρο βάρους και όχι στο κοινό ανακοινωθέν.
«Το κοινό ανακοινωθέν δεν λέει τίποτα και δεν νομίζω ότι πρέπει να καυγαδίζουμε, να δαιμονοποιούμε τα πάντα και να αφήνουμε την ουσία», ανέφερε.
Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος ζήτησε να υπάρχει σαφής βάση για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι άτομο που είναι μέσα στην διαπραγματευτική ομάδα, του έχει πει ότι για μερικά σημεία η Κυβέρνηση απέρριπτε το κοινό ανακοινωθέν, το έστελνε πίσω και πήγε το έγγραφο 17 φορές και ήρθε πίσω «γιατί δεν συμφωνούσαμε».
«Εκεί οφείλει κανείς να κάνει μια διαπραγμάτευση. Το να τουμπάρει τις συνομιλίες κατά το δη λεγόμενο προτού ξεκινήσουν, δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο η Εκκλησία στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε «ναι στηρίζει και καλεί τον κυπριακό λαό να μονιάσει και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ακριβώς στις συνομιλίες για να μην περάσει οτιδήποτε αρνητικό από εκεί».
Ερωτηθείς κατά πόσο ως ΔΗΚΟϊκός, όπως είχε αυτοπροσδιοριστεί στο παρελθόν, συμφωνεί με την θέση που εκφράζει το ΔΗΚΟ και τις αντιρρήσεις που έχει επί του κοινού ανακοινωθέντος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ανέφερε «σέβομαι τις απόψεις, έχουμε δημοκρατία στην Κύπρο».
Αναφέροντας ότι έχει συναντηθεί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, είπε ότι αν θα φύγει ή αν δεν θα φύγει από την Κυβέρνηση είναι δουλειά του κόμματος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα συμβούλευε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο το ΔΗΚΟ, «ως ένα άνθρωπος, μονιασμένοι και αγαπημένοι να επικεντρωθούμε στις συνομιλίες, έτσι ώστε να προκύψει κάτι το θετικό και να φτάσουμε στο τέλος».
Ερωτηθείς κατά πόσο οι απόψεις του απηχούν και τις απόψεις της υπόλοιπης Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «νομίζω πως ναι». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θέλει να έρθει να ενημερώσει τη Σύνοδο. Όπως είπε ξερώντας τις απόψεις των Συνοδικών θεωρεί ότι συμφωνούν πλήρως με τις απόψεις του.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος για ενημέρωση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι υπάρχει δημοκρατία και σέβεται την απόφαση του ΔΗΚΟ.
Ερωτηθείς τί θα συμβούλευε το ΔΗΚΟ, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι είπε στο ΔΗΚΟ ότι είναι δική του δουλειά αν θέλει να φύγει από την Κυβέρνηση, αλλά πρέπει να συμπαρασταθεί και να ενωθεί με τις άλλες δυνάμεις, γιατί η ουσία του προβλήματος είναι να πάνε καλά οι συνομιλίες και να προκύψουν θετικά στοιχεία έτσι ώστε ο κυπριακός λαός, Έλληνες και Τούρκοι να ζήσουν ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων τους.
Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι αυτά που ζητούσε από την αρχή είναι διασφαλισμένα ως βάση για τις συνομιλίες, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι δεν είναι βάση (το κοινό ανακοινωθέν), αλλά ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται και τα πάντα είναι στη διάθεσή τους, για να ανταλλάξουν απόψεις, να συνομιλήσουν και να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα του τόπου.
Ερωτηθείς πως βλέπει να καθορίζονται βασικές αρχές όπως η μορφή ή η κυριαρχία τα οποία δεν θα αλλάξουν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την άποψη ότι καθορίζονται και είναι μια ασφάλεια αυτό που υπάρχει,  διότι υπάρχει και η άλλη πλευρά.
Πρόσθεσε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο ότι εντός των ημερών πρέπει να πάρει επιστήμονες, επαΐοντες να παρουσιαστούν στα διάφορα κανάλια για να ενημερώσουν το λαό για την επικείμενη ομοσπονδιακή λύση και για το πώς θα την βιώνει ο λαός.
«Έχω μια εταιρεία κι εγώ την διευθύνω. Όταν θα βάλω συνέταιρο δεν μπορώ να την διευθύνω μόνος μου. Θα τείνω ευήκοο ους και σε ό,τι λέει ο άλλος», ανέφερε δίνοντας ένα παράδειγμα.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για κάποιου είδους συνεταιρισμό. «Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας, κάτι θα θυσιάσουμε κι εμείς και κάτι θα θυσιάσουν και οι Τούρκοι».
Ερωτηθείς για τα σημεία του ανακοινωθέντος που τον ανησύχησαν, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ήταν αρκετά τα σημεία, και ειδικά το σημείο εκείνο που προσπάθησε ο Πρόεδρος να το αλλάξει και το έγγραφο πηγαινοερχόταν 17 φορές. Είπε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να το κατονομάσει.
Οι ημικρατικοί να μην είναι αμπελοχώραφα των κομμάτων
Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν και δεν θα είναι αμπελοχώραφα των κομμάτων να προωθούν άχρηστους κομματικούς και να ερχόμαστε σε αυτή την αλγεινή κατάσταση, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος ερωτηθείς σχετικά.
«Είμαι κάθετος σε αυτά. Λυπούμαι δεν θέλω να χάσει κανείς τη δουλειά του αλλά οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον αυτού του τόπου», είπε.
Ερωτηθείς για ποιόν ημικρατικό οργανισμό θα επιδείξει ενδιαφέρον η Εκκλησία, είπε «δεν θα επιδείξει για κανέναν».
Ερωτηθείς για την μεγάλη άνοδο τη μετοχής της Ελληνική Τράπεζας, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε «ακόμα αν με καλούσαν στην Τράπεζα να κάνω αγιασμό αυτές τις μέρες θα πήγαινε περισσότερο».
«Γιατί την 1η του χρόνου τους έκανα αγιασμό, ενώ η Τράπεζα Κύπρου δεν με κάλεσε καμιά φορά», είπε χαριτολογώντας.
Σε παρατήρηση ότι έκανε αγιασμό και στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο Αρχιεπίσκοπος παρατήρησε ότι και οι Κυπριακές Αερογραμμές πάνε καλά αφού πήγαιναν να κλείσουν κάτι που δεν έγινε.
Πηγή: ΚΥΠΕ - Θάλεια Νεοφύτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου