Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πάπα Φραγκίσκο

Το Κυπριακό συζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στο Βατικανό.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ποντίφικας συζήτησαν θέματα που αφορούν το διαθρησκευτικό διάλογο, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Αγίας Έδρας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, έφθασε στις 11.30 το πρωί (ώρα Κύπρου) στο Βατικανό.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, διάρκειας 30 λεπτών την οποίαν ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πάπα Φραγκίσκο εικόνισμα του Αποστόλου Ανδρέα, αναφέροντας ότι ο Πρωτόκλητος μαθητής του Ιησού Χριστού συνδέεται στενά με την Κύπρο, αφού σε αυτόν είναι αφιερωμένο ένα από τα πιο ιερά προσκυνήματα του νησιού, το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας».
Ο Πρόεδρος ανέφερε στον Πάπα Φραγκίσκο ότι «σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Απόστολος Ανδρέας κατέφυγε στην Κύπρο για μικρό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη των διωγμών των μαθητών του Χριστού» και ανέφερε αναλυτικά την ιστορία που αφορά την ανέγερση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη θρησκευτική σημασία της Μονής για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και πρόσθεσε ότι τη Μονή επισκέπτονται για προσκύνημα και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, κάτι που αποτελεί απόδειξη για το σημαντικό ρόλο της θρησκείας στην ειρήνη, τη συνύπαρξη και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου.
Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το Μοναστήρι χρειάζεται άμεσα αναστήλωση και για το σκοπό αυτό έχει αναληφθεί πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Εκκλησία της Κύπρου, τον κυπριακό λαό, περιλαμβανομένων και Τουρκοκυπρίων και την αμερικανική Κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μεγάλο χάλκινο μετάλλιο με ανάγλυφη απεικόνιση του Αγγέλου της Ειρήνης, που, όπως είπε ο Ποντίφικας, καταστρέφει εντός μας το δαιμόνιο του πολέμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «αυτό μας χρειάζεται τώρα και στην Κύπρο».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Pietro Parolin και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αρχιεπίσκοπο Dominique Mamberti.
Το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τα μέλη της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου και τα οποία του εξέφρασαν την πρόθεση τους να στηρίξουν οικονομικά την αναστήλωση εκκλησιών στα κατεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου