Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» διοργανώνουν το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, από τις 13 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2014.
Το συνέδριο αυτό σκοπό έχει να συμβάλει στη μελέτη του βίου, του έργου και της τιμής των Κυπρίων Αγίων. Ως γνωστόν η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα. Η διοργάνωση των αγιολογικών συνεδρίων από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας ευελπιστεί να καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό.
Το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας φέρει τον γενικό τίτλο: «Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο (4ος-12ος αι.)» και σ’ αυτό θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία και Γεωργία) με θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Δίκαιο, Κοινωνιολογία και Λαογραφία.
Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, και ώρα 10:00 π.μ. στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας στο Παραλίμνι, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης διά του εκπροσώπου του, Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσου Μητσόπουλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελλάδος Καθ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου και ώρα 1:00 μ.μ.
Στα πλαίσια του συνεδρίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών κατεχομένη πόλη της Αμμοχώστου, την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου (7:30-10:30). Ακολούθως θα γίνει ξενάγηση των συνέδρων στα μνημεία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου και προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα και στη πρωτοχριστιανική βασιλική του Αγίου Επιφανίου στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα λειτουργεί Έκθεση Εικόνων στον βυζαντινό ναό Αγίας Άννης στην πλατεία της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι. Ώρες επισκέψεων: 9:00-13:00 και 15:00-18:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου