Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Η Κύπρος τίμησε την 25η Μαρτίου 1821

Με δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις σ’ όλες τις πόλεις ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Στη Λευκωσία, τελέστηκε στις 10:00 η δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου.
Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, παρίστατο ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους.
Στις 11 πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση μπροστά από το οίκημα της πρεσβείας της Ελλάδας, στη Λευκωσία.
Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και εωθινό στους δρόμους από τη Φιλαρμονική του Λανιτείου και την μπάντα κρουστών Προσκόπων και Οδηγών, άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί στη Λεμεσό για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη έπαρση της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου παιάνιζε η Φιλαρμονική του Λανιτείου και αποδόθηκαν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.
Η πανηγυρική δοξολογία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.
Ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο Ηρώων, στην ομώνυμη πλατεία και κατάθεση στεφάνων από επισήμους, παλαιούς πολεμιστές, κόμματα και οργανώσεις με απόδοση τιμών από τμήμα της Ε.Φ. με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λανιτείου.
Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ', το χαιρετισμό της οποίας δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.
Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας άρχισαν στις έξι το πρωί οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Γύρω στις επτά πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη και τον Αναπληρωτή Έπαρχο Λάρνακας, Οδυσσέα Χατζηστεφάνου.
Στη συνέχεια τελέστηκε η πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δρ. Μιχάλης Λοϊζίδης Επαρχιακός Επιθεωρητής Λάρνακας – Αμμοχώστου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.
Λίγο μετά τις 11 τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας και ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών, στις Φοινικούδες, μπροστά από την εξέδρα των Αρχών της πόλης στην Πλατεία Κίμωνος, το χαιρετισμό της οποίας δέχεται ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στην παρουσία των τοπικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.
Με την καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου και την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα του 1821 ξεκίνησαν σήμερα οι εορτασμοί για τη εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Πάφο.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Βοηθός Διευθυντής του Α Λυκείου Πάφου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ , Ξένιος Παναγή.
Στις 11 πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική παρέλαση με την συμμετοχή παλαιών πολεμιστών, μαθητών, μαθητριών των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, εκπροσώπων Σωματείων και Οργανώσεων υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου.
Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, από ειδική εξέδρα του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου του Γ` Πάφου.
Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Στις 06:30 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.
Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Παραλιμνίου Μελανή Χατζηχαραλάμπους ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Στις 11 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου