Κυριακή, 20 Απριλίου 2014

«Αναστάσεως ημέρα» στην Μητρόπολη Κωνσταντίας

Με πάσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας «Αύτη η κλιτή και αγία ημέρα, η μία των Σαββάτων». Πλήθη πιστών κάθε ηλικίας, συνέρρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως και να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη», τον παιάνα της νίκης της ζωής κατά του θανάτου και της αμαρτίας.
Προεξάρχων της λαμπράς πανηγύρεως ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, ο οποίος μετέδωσε το Άγιο Φως και προέστη, στη συνέχεια, της τελετής της Αναστάσεως στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, παρουσία των Αρχών της περιοχής και του Χριστεπωνύμου πληρώματος, οι οποίοι είχαν κατα­κλύσει τον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου κρατώντας αναμμένες λαμπάδες με το Αναστάσιμο Φως.
Ο Πανιερώτατος ανέγνωσε το Ιερό Ευαγγέλιο και κάτω από τους ήχους των χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών, ανήγγειλε σε όλους το «Χριστός Ανέστη», με την καθιερωμένη τάξη, ευχόμενος η Αναστάσιμος χαρά να πλημμυρίζει την καρδιά όλων των ανθρώπων με αγάπη και ελπίδα. Στη συνέχεια τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και εν μέσω του λαμπριάτικου κλίματος της Εορτής των Εορτών και της Πανήγυρης των Πανηγύρεων, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης.
Σύμφωνα με την Τυπική Διάταξη της ημέρας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ενδύεται άπασαν την Αρχιερατική του στολή στο Μεγάλο Συνοδικό της Μητροπόλεως, ενώ αναγιγνώσκεται η Αναστάσιμη Ακολουθία της Θ΄ Ώρας, στην οποία μετέχουν οι ιερείς και οι διάκονοι. 
Αμέσως μετά την απόλυση της Θ΄ Ώρας, ο Πανιερώτατος, συνοδευόμενος από τους επισήμους, τον κλήρο και τον λαό, προσέρχεται εν πομπή στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου τελείται η ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού της Αγάπης.
Κατά τη διάρκεια της Εσπερινής Ακολουθίας ο Κωνσταντίας Βασίλειος και κληρικοί της Μητροπόλεως ανέγνωσαν το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο σε 10 γλώσσες, ανάμεσα σε αυτές την Ελληνική, την Λατινική, την Σουαχίλι, την Γαλλική, την Αραβική, την Ομηρική, την Αγγλική, την Ρουμανική, την Γερμανική και την Σλαβική.
Λίγο πριν το τέλος του Εσπερινού της Αγάπης ο Πανιερώτατος συνοδευόμενος από τον κλήρο και το λαό εξήλθαν του ναού και αφού περιήλθαν εν πομπή τους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Παραλιμνίου κατέληξαν στο Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως, όπου έγινε η απόλυση και διένειμε σε όλους τα πατροπαράδοτα κόκκινα αυγά, ευχόμενος το «Χριστός Ανέστη».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου