Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Μοναδική μελωδική πανδαισία στο Κηποθέατρο Λεμεσού

Μια συγκλονιστική και συγχρόνως συναρπαστική συναυλία με τίτλο: «Πόντος - Μικρά Ασία - Κύπρος, Τόποι Αγιότητος», πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας 26ης Μαΐου 2014, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, με διοργανωτή την Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Μητροπόλεως Λεμεσού.
Πρόκειται για μια συναυλία που καθήλωσε κυριολεκτικά στις θέσεις τους, τους πέραν των 2000 θεατές, οι οποίοι απόλαυσαν τη μουσική πανδαισία, που τους χάρισαν η γνωστή ερμηνεύτρια Αρετή Κετιμέ, καθώς και το Μουσικό Σχήμα της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, η Εκκλησιαστική χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός», η Χορωδία «Ανατολή» και ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού.
Την εκδήλωσε προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού Αρχιμανδρίτης Ισαάκ Μαχαιριώτης, ο οποίος είχε και την γενική ευθύνη της όλης προσπάθειας, ως Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Ο Πανοσιολογιώτατος συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή προετοιμασία και οργάνωση της συναυλίας, καθώς και όλους τους συντελεστές της. Τέλος τίμησε, εκ μέρους της Μητροπόλεως, τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος παραχωρεί δωρεάν κάθε χρόνο τα σκηνικά της εκδήλωσης.
Η συναυλία που ακολούθησε ήταν στην κυριολεξία εντυπωσιακή. Στο ασφυκτικά γεμάτο Κηποθέατρο Λεμεσού, το πολυπληθές ακροατήριο, είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στον πλούτο και τα μονοπάτια της Ελληνικής μουσικής του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, στον πολιτισμό και την ιστορία τους, με οδηγό και κεντρική ερμηνεύτρια την Αρετή Κετιμέ, αλλά και όλους τους συντελεστές της μοναδικής αυτής μουσικοχορευτικής πανδαισίας.
Μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση των καταξιωμένων μουσικών, των ερμηνευτών, των χορωδών και των χορευτών με τις άρτιες εκτελέσεις των κομματιών, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μια μουσική πληρότητα που, για να είμαστε και ειλικρινείς, λίγες φορές έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε στον τόπο μας και όσοι παρευρέθηκαν στην εν λόγω συναυλία, σίγουρα έφυγαν ενθουσιασμένοι και με ένα υπέροχο χαμόγελο.
Την όλη εκδήλωση έκλεισε με τον πατρικό του λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Στις δύσκολες αυτές ημέρες που ζούμε, όχι μόνο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά πολύ περισσότερο εξ αιτίας των κρίσιμών εθνικών μας θεμάτων, αλλά και των κοινωνικών πολλών δυσκολιών που ζούμε, στις μέρες μας όπου πολλοί και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό ηθελημένα προσπαθούν να αλλοιώσουν την ταυτότητα μας και να μας παρουσιάσουν οτιδήποτε άλλο από αυτό που ήμαστε, η αποψινή εκδήλωση δίνει την απάντηση και λέει ότι εμείς εδώ στον τόπο μας είμαστε ένα κομμάτι της πονεμένης μεν αλλά περήφανης Ρωμιοσύνης. Και ας ακούσουν όλοι αυτοί την φωνή του Εθνομάρτυρος Κυπριανού στα βάθη των αιώνων που είπε ότι η «Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει». Και όπως η Ρωμιοσύνη ήξερε και ξέρει να τραγουδά και τον πόνο και την χαρά, να ζει και τον πόνο και τον θάνατο αλλά και την Ανάσταση και εμείς μπορεί να βρισκόμαστε σε αυτή την δύσκολη και δεινή θέση, αλλά ελπίζουμε στον Αναστάντα Χριστό».
«Κρατηθήκαμε στον τόπο τούτο τόσους αιώνες όχι εξ αιτίας της ανθρώπινης μας δύναμης αλλά επειδή είχαμε ρίζες, αξίες και πράγματα τα οποία μας στήριξαν. Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός μας, ήταν αυτά που μας βοήθησαν και κρατηθήκαμε σε δύσκολές εποχές και αυτά είναι που θα μας κρατήσουν και τώρα και θα τα καταφέρουμε και θα επιβιώσουμε», πρόσθεσε.
Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Θεοφιλέστατος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της συναυλίας που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για την επιτυχία της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους της εκδήλωσης ήταν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεος (Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Κύπρο) και Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού κ. Σάββας Στούππας, Βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι επίσημοι.
Λουκάς Α. Παναγιώτου - Ι. Μ. Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου