Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Νέος διάκονος στην Μητρόπολη Μόρφου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και ευλάβεια, τελέσθηκε, την Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014, ημέρα μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης της Θαυματουργού, η εις διάκονον χειροτονία του Φοίβου Φοίβου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στην ομώνυμη κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου.

Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της μητροπολιτικής μας περιφέρειας και με τη παρουσία πλήθος πιστών.
Ο π. Φοίβος Φοίβου κατάγεται από την κοινότητα Ξυλιάτου, είναι απόφοιτος της σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έγγαμος και σπουδαστής της Ιερατικής Σχολής Απόστολος Βαρνάβας.

Στην ομολογία του ενώπιον Θεού και ανθρώπων και απευθυνόμενος στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεόφυτο, προ της χειροτονίας του, ο νέος διάκονος είπε τα εξής:«Πανιερώτατε, ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου τα λόγια, που μου είπατε κάποτε, όταν ήμουνα μικρό παιδάκι: “Μακάρι να είσαι πάντα τόσο απλός στη ζωή σου και να θυμηθείς κάποια μέρα την ιεροσύνη”. Φτάνοντας στα 25 μου χρόνια, θυμήθηκα τα λόγια αυτά και, με την καθοδήγηση του Πνευματικού μου Πατέρα, σας κτύπησα την πόρτα, και εσείς με δεχτήκατε με αγάπη. Αυτός ο ένας χρόνος, που είμαι κοντά σας, ήταν για μένα μια πολύτιμη πνευματική εμπειρία. Διότι από σας έμαθα την αξία της ταπείνωσης, και ότι πρέπει να κοινωνούμε εν μετανοία το αναστημένο Σώμα και Αίμα του Χριστού. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την πατρική σας στοργή και αγάπη, αλλά και για την εμπιστοσύνη που δείξατε  προς το πρόσωπό μου όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα, θα με οδηγήσετε σε λίγο μέσα στο Άγιο Βήμα και μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο, για να με αξιώσετε να γίνω διάκονος του Υψίστου. Επιτρέψτε μου να σας υποσχεθώ, πως θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις, για να φανώ αντάξιος του λειτουργήματος, που μου εμπιστεύεσθε».

Στην αντιφώνησή του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος έκανε λόγο για την αυθεντικότητα της λαϊκής ευσέβειας που χαρακτηρίζει τον νέο διάκονο. Αυτή τη λαϊκή ευσέβεια που κληρονόμησε ο π. Φοίβος από τους ευσεβείς γονείς, παππούδες και προπάππους του, φτάνει μέχρι τους Αγίους Αποστόλους. Οι Άγιοι Απόστολοι, άνθρωποι του λαού, ήταν ψαράδες και πίστεψαν ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, είναι ο Υιός του Θεού του ζώντος. Νουθετώντας τον π. Φοίβο, ο Πανιερώτατος τον προέτρεψε αυτή τη λαϊκή ευσέβεια να την κρατήσει μέσω της άσκησης και την εκκλησιαστική του παιδεία να την πολλαπλασιάσει και μεταδώσει στο πονεμένο λαό της Κύπρου. Κλείνοντας ο Πανιερώτατος ανέφερε τα εξής: «Δεν σε επιλέξαμε εμείς να γίνεις διάκονος του υψίστου αλλά το Άγιο Πνεύμα και αυτό καθιστά την ευθύνη σου τεραστία. Είσαι θεόκλητος. Οι θεόκλητοι δεν μπορούν να καυχώνται, παρά μόνο να λένε δόξα σοι ο Θεός, δόξα σοι ο Θεός, δόξα σοι ο Θεός. Να συνεχίσεις τη μαθητεία σου στη μετάνοια, τα μυστήρια και την αγάπη. Καλή μαθητεία άγιε διάκονέ μου!»
Κατά τη διάρκειας της θείας λειτουργίας, ο Πανιερώτατος χειροθέτησε σε οικονόμο τον εφημέριο του ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας, πατέρα Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, μοίρασε το αντίδωρο στους πιστούς και ο νεοχειροτονηθείς διάκονος προσέφερε ενθύμιο από την εις διάκονο χειροτονία του.
Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου