Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

Πανηγυρικό Συλλείτουργο στον Μέσα Ποταμό

Μέσα σε εόρτιο και πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά και Σεβασμία Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, επί τη ευκαιρία των εγκαινίων του νέου ναού της Μονής. Του Συλλείτουργου προέστη η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος και συμμετείχαν σ’ αυτό οι Μητροπολίτες Βόστρων (Έξαρχος του Παναγίου Τάφου) κ. Τιμόθεος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και Λεμεσού κ. Αθανάσιος, καθώς επίσης οι Επίσκοποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος, Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφώνησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος ως ο επιχώριος Μητροπολίτης στου οποίου την Επαρχία ανήκει η Μονή του Μέσα Ποταμού.
Ο Πανιερώτατος αφού καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς επίσης και τους άλλους Ιεράρχες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ηγουμένου της Μονής να λάβουν μέρος στο ιστορικό αυτό συλλείτουργο, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Μονής. Έκανε σύντομη αναφορά στο παρελθόν της Μονής στα χρόνια της ακμής και κατόπιν στα χρόνια της ερήμωσης. Υπογράμμισε το πνευματικό έργο που η πρόνοια του Θεού βοήθησε και πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 11 χρόνια. 
Διηγήθηκε την έλευση των πρώτων μοναχών στη Μονή του Μέσα Ποταμού, από τον Μαχαιρά, μαζί και ο πρώτος ηγούμενος, μετά την ανασύσταση, ο νυν Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος. Το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό αναστύλωσης του παλαιού μικρού καθολικού πραγματοποιήθηκε από τον Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο. Το πνευματικό έργο συνεχίζεται προς δόξαν Θεού και ενίσχυσης των ανθρώπων, από τον Ηγούμενος Παΐσιο και την Αδελφότητα της Μονής.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα εγκαίνια του νέου καθολικού της Μονής, τα οποία τελέστηκαν την Παρασκευή προς το Σάββατο 9 Αυγούστου 2014. Το εγκαίνιο του νέου Καθολικού είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Ολοκληρώνοντας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ζήτησε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου όπως ο Θεός ενισχύει την αδελφότητα στον πνευματικό της αγώνα και οι πιστοί, οι οποίοι προσέρχονται ως προσκυνητές, να βρίσκουν πνευματική ανάπαυση και παρηγορία, με τις πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου και της Θεοτόκου.
Σε ανάμνηση του πανίερου γεγονότος των Εγκαινίων και της πρώτης Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης κ. Παΐσιος, προσέφερε στον Μακαριώτατο πρωθιεραρχικά εγκόλπια.
Στην αντιφώνησή του Μακαριώτατος, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για το αναμνηστικό δώρο τον άγιο Καθηγούμενο, Αρχιμ. Παΐσιο και, σε αναφορά με εκείνα που είπε στην προσφώνηση ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού, επισήμανε την θρησκευτική και εθνική προσφορά της Μονής. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, επιγραμματικά, στη μακροχρόνια εκκλησιαστική παρουσία της Μονής, ως τόπος ασκήσεων και πνευματικών αγώνων των πατέρων και προσκυνητών της Μονής, οι οποίοι ζητούσαν τον αγιασμό και την ένωσή τους με τον Νυμφίο Χριστό, μέχρι τα χρόνια της ερήμωσης της και της αξιοποίησης των κελιών ως πανδοχείο. Καθώς επίσης και της σημερινής νέας ακμής με την Αδελφότητα των πατέρων που ασκείται σε αυτήν.
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αναφέρθηκε και στην εθνική προσφορά της Μονής, όχι μόνο στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αλλά και στα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Ιδιαίτερα κατά το χρονικό διάστημα 1953-54 όταν ο λαός μας, με επικεφαλής την Εκκλησία, ετοιμαζόταν για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Εδώ συνεδρίαζε μυστικά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου και σχεδίαζε τις επιμέρους πτυχές της συστράτευση του λαού στον επικείμενο απελευθερωτικό αγώνα. Επίσης, εδώ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συναντήθηκαν πολλές φορές, οι αρχηγοί της ΕΟΚΑ, αείμνηστος στρατηγός Γρίβας Διγενής και αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος ο Γ´.
Ολοκληρώνοντας, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε οι πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου να περιφρουρούν την Μονή, την Αδελφότητα και τον Ηγούμενο αυτής, καθώς και του προσκυνητές που έρχονται και ζητούν την ενίσχυση και την παρηγορία. Ιδιαίτερα σήμερα με τις ποικίλες δοκιμασίες που ζει ο λαός.
Τέλος, ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Ηγούμενο Παΐσιο επιστήθιο Σταυρό, σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος της πρώτης Θείας Λειτουργίας μετά τα εγκαίνια του νέου ναού της Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού.
Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήσαν οι Δήμαρχοι Λάρνακος κ. Ανδρέας Λουρουτζιάτης και Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης και συμμετείχαν εκπρόσωποι άλλων μητροπόλεων, μοναχοί και μοναχές από άλλα μοναστήρια της Κύπρου. Αθρόα και αξιοθαύμαστη ήταν και η συμμετοχή του κόσμου που προσήλθε να λειτουργηθεί στο μεγαλοπρεπή και περικαλλή ναό της Μονής.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη γεύμα εις την Τράπεζα της Μονής.
Μαΐστωρ - Εκκλησία Κύπρου – Ι. Μ. Λεμεσού – Ι. Μ. Κυρηνείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου