Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

«Δεν πρέπει να αποκάμουμε στον αγώνα μας»

Τον πολιούχο και προστάτη του χωριού τους Άγιο Μάμα, αλλά και όσους έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974, τίμησαν σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες κάτοικοι της κοινότητας Μάντρες Αμμοχώστου μέσα στα πλαίσια της λατρευτικής συνάξεως, που πραγματοποιήθηκε στο εξωκκλήσι του Αγίου Μάμαντος στο Παραλίμνι.
Με χαρακτηριστική ευλάβεια και συγκίνηση, οι πονεμένοι εκτοπισμένοι, κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του ιερού παρεκκλησίου, δείχνοντας για άλλη μια φορά με τον τρόπο τους ότι οι μνήμες και ο αγώνας για την σκλαβωμένη κοινότητα τους δεν ξεθωριάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο ομοχώριος τους Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος στο κήρυγμά του επεσήμανε ότι «σήμερα τιμούμε τον Άγιο προστάτη της κοινότητας μας και του αποθέτουμε τις προσευχές και τις ελπίδες μας ώστε να βοηθήσει να επιστρέψουμε στο χωριό μας και να τον τιμήσουμε και εκεί. Καταθέτουμε επίσης λίγα λουλούδια στο μνημείο των ηρωικών νεκρών για να τιμήσουμε τη θυσία τους και για να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη τους και τον πόθο της επιστροφής μας στον τόπο εκείνο που τόσο πολύ αγαπήσαμε και τόσο πολύ χάραξε την ύπαρξη μας».
«Η τιμή των νεκρών μας σημαίνει και τη δική μας ιστορική ευθύνη απέναντι στην πατρίδα μας, απέναντι στις επόμενες γενεές, απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, απέναντι στα μνημεία μας που συνεχώς καταστρέφονται και τις Εκκλησίες μας που βεβηλώνονται και για σαράντα χρόνια μένουν αλειτούργητες. Η δική τους θυσία αποτελεί το εφαλτήριο σάλπισμα ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα του δικαίου και της δικαίωσης», συμπλήρωσε.
«Δεν πρέπει να αποκάμουμε στον αγώνα μας», τόνισε ο Πανιερώτατος και, κλείνοντας το λόγο του, χρησιμοποίησε μια φράση από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, την οποία είπε ο Χριστός προς τους Αποστόλους, υπογραμμίζοντας ότι «τα αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστι».
Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας και την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους στο παρακείμενο μνημείο τιμής των ηρωικών νεκρών της κοινότητας των Μαντρών, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί δίπλα από το ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Μάμα στο Παραλίμνι.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου