Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

«Καιρός για ταπεινό φρόνημα»

Με θρησκευτική ευλάβεια και μέσα σε κλίμα κατανυκτικής λαμπρότητος πανηγύρισε η κοινότητα Κάτω Ζώδιας εορτάζοντας, στην προσφυγιά, την εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανθούπολη.
Της Πανηγυρικής Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, στην παρουσία πλήθους πιστών, εκτοπισθέντων από την κατεχόμενη κοινότητα της Κάτω Ζώδιας, με επικεφαλής τον κοινοτάρχη τους κ. Χριστάκη Καττιρτζή και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, αλλά και πρόσφυγες από άλλες περιοχές της κατεχόμενης πατρίδας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την βάρβαρη Τούρκικη εισβολή του 1974 οι Ζωδιάτες γιόρταζαν όλως ιδιαιτέρως και τιμούσαν πανηγυρικά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην ομώνυμη εκκλησία του κατεχόμενου σήμερα χωριού τους.
Κατά την διάρκεια της Εσπερινής Ακολουθίας και αμέσως μετά την αρτοκλασία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του Σταυρού των Ζωδιατών πέριξ του ιερού ναού με κατάληξη την είσοδο της εκκλησίας, όπου δύο πιστοί κράτησαν ψηλά τον Τίμιο Σταυρό για να περάσουν οι παρευρισκόμενοι από κάτω ζητώντας την ευλογία και την ενίσχυση του Κυρίου, δια του συμβόλου της πίστεως μας, στον αγώνα για ελευθερία και επιστροφή στα κατεχόμενα ιερά και τα σπίτια μας.
Στην σύντομη ομιλία του, προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τον θερμό Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος, όπως είπε, εμπεριείχε «ένταση πνευματική και πόθο πολύ για να δοξάσουμε την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού», αναφέρθηκε στα «σημεία των καιρών» και στους «καιρούς των εθνών, που συνεχώς πυκνώνουν τις αδύναμες παντοδυναμίες τους και μεταξύ τους πλέον εισέρχονται σε μεγάλη πολεμική περιπέτεια».
«Βλέπουμε ότι όλα αυτά τα γεγονότα οδηγούν και στην ελευθερία της Κύπρου», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος για να τονίσει ακολούθως ότι όλες αυτές οι προφητείες των «πρωτινών» ανθρώπων, αλλά και των συγχρόνων οσίων «βλέπουμε στις μέρες μας σιγά – σιγά να πραγματοποιούνται».
«Εκεί που πριν από μερικά χρόνια όλα αυτά ακούγοντο ως απλή παραμυθία και παραμύθια ενός πρόσφυγος επισκόπου στους πονεμένους του συγχωριανούς και σε κάθε πονεμένο πρόσφυγα. Όμως παραμυθίαν έχωμεν, παραμύθια δεν λέμε. Μιλούμε και φανερώνουμε τις αποκαλύψεις αγίων ανθρώπων του Θεού, που στις μέρες μας βλέπουμε μετά μεγάλης εναργείας να πραγματοποιούνται. Δόξα τω αγίω Θεώ, ότι επιτρέψει το άγιο θέλημα του», σημείωσε.
Ο Μόρφου Νεόφυτος αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις μέρες, αυτούς τους μήνες που έρχονται, για να γευτούμε την ελευθερία και στον τόπο μας.
«Όποιος επιμελείται την ορθόδοξο πίστη, την μετάνοια και την τακτική θεία κοινωνία, ο κόσμος όλος να «νεκατωθεί», ο ίδιος θα ίσταται όρθιος γιατί θα έχει νουν Χριστού, διότι θα έχει ταπεινό φρόνημα, διότι θα ζει εν μετανοία, χαμηλά και ταπεινά και αυτός που βρίσκεται χαμηλά «ου πεσείται». Αντίθετα αυτός που υψηλοφρονεί και αρκετά υψηλοφρονήσαμε στα πλούσια χωριά μας προ του 74. Καιρός για ταπεινό φρόνημα», τόνισε.
Ο Θεός θα ανατρέψει όλα αυτά τα σχέδια και τους ανθρώπους, που νομίζουν ότι θα επιβάλλουν νέα τάξη πραγμάτων γιατί έχει τα δικά Του σχέδια για τους δικούς Του ανθρώπους, επεσήμανε ο Πανιερώτατος για να ευχηθεί κλείνοντας «να είμαστε μέσα στους δικούς Του ανθρώπους και να συνανυψωθούμεν μαζί με τον Τίμιο Σταυρό».
Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε δεξίωση, την οποία οργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Ζώδιας, στο προαύλιο της εκκλησίας και δόθηκε η ευκαιρία να αναβιώσουν οι θύμισες από την γιορτή του Σταυρού στην κατεχόμενη εδώ και 40 χρόνια κοινότητα και να ενισχυθούν περαιτέρω οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Ζωδιατών.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου