Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Τάλα

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και  προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην γενέτειρά του Τάλα της Πάφου, στον νεόδμητο Ιερό Ναό Γεννήσεως του Χριστού, που αναγέρθηκε με δική του πρωτοβουλία, φροντίδα και συνεισφορά.
Συλλειτούργησαν μαζί του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπολεως κ. Παντελεήμων.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από το ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας είπε ότι ο Χριστός απευθύνει σε όποιον θέλει να Τον ακολουθήσει τρεις προστακτικές.
«Απαρνησάσθω εαυτόν». Παράδοξο. Έρχεται σε αντίθεση με το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως. Όμως σημαίνει απάρνηση του παλαιού εαυτού μας «συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις» ( Γάλ.ε,24 ). Και σημαίνει  ακόμη αυταπάρνηση, δηλαδή σπάσιμο του κιγκλιδώματος του εγωϊσμού και της ιδιοτέλειάς μας και άνοιγμα προς τους άλλους με διάθεση αγάπης, προσφοράς και θυσίας.
«Αράτω τον σταυρόν αυτού», η δεύτερη προστακτική. Το «αυτού» τονίζει ότι όλοι έχομε κάποιο σταυρό να «άρουμε», να σηκώσουμε: Κάποια αποτυχία, δυσπραγία, θλίψη, ασθένεια, θάνατο προσφιλούς μας. Αλλά και η Κύπρος ολόκληρη σηκώνει δεκαετίες τώρα το σταυρό που της προκάλεσε το πέλμα του Αττίλα με την εισβολή και κατοχή του Βορείου τμήματός της και εσχάτως φέρει και τον σταυρό της οικονομικής κρίσεως. Το βάρος του σταυρού είναι πάντα κι αντιστρόφως ανάλογο με τον βαθμό της εμπιστοσύνης μας στην αγάπη του Θεού. Και όταν η θέλησή μας ταυτισθεί με την θέληση του Θεού, ο σταυρός παύει να υπάρχει, όπως, όταν ταυτισθούν τα δύο ξύλα του Σταυρού. Τότε πετυχαίνουμε την άρση του σταυρού και πιστεύουμε στην τελική νίκη.
«Ακολουθήτω μοι» είναι η φυσική συνέπεια της εφαρμογής των δύο προηγουμένων προστακτικών. Τότε ο πιστός ακολουθεί απαρέγκλιτα τα ίχνη του Χριστού και η Χάρη του Θεού τον ενισχύει και τον ανακαινίζει διαρκώς. Η «οδός» και το τέρμα αυτής της πορείας, ο αγωνοθέτης και το βραβείο είναι ο Χριστός, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπισκοπος ετέλεσε τα ιερά Μνημόσυνα των αειμνήστων γονέων του.

Πηγή: Γραφείο Μητροπολίτη Κορωνείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου