Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Μονή Σαλαμιωτίσσης

Το  πρωί του Σαββάτου της 25ης Οκτωβρίου, στην Ιερά  Μονή Σαλαμιωτίσσης Πάφου, έγινε η υποδοχή τεμαχίου της Τιμίας Κάρας του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή  Ευαγγελιστρίας Κάστρου Άκοβας Γορτυνίας της Πελοποννήσου.
Το Ιερό Λείψανο μετέφερε ο Ηγούμενος της Μονής Ευαγγελιστρίας αρχιμ. Νεκτάριος Πέττας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος, Μεγαλοπόλεως και Δημητσάνης κ. Ιερεμία και με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αρχικά έγινε πάνδημη υποδοχή του Αγίου Λειψάνου στα προπύλαια της Ιεράς  Μονής Σαλαμιωτίσσης από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, κληρικούς της Μητροπόλεώς μας, την αδελφότητα της Μονής, τις χριστιανικές ομάδες των Σταυραετών της Πάφου, τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και των λοιπών αρχών καθώς και πολλούς πιστούς από διάφορες περιοχές της Κύπρου. Το Ιερό Λείψανο εναποτέθηκε εντός του Καθολικού της Μονής, όπου τελέστηκε ειδική δέηση και πανηγυρικός Κανόνας προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα.
Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που το Ιερό Προσκύνημα ήρθε στην Κύπρο.  Αναφέρθηκε στον βίο και στην διαχρονικότητα του Αγίου Γεωργίου και τόνισε ότι, σε αντίθεση με τους Ιουδαίους, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τα λείψανα των Αγίων Της. Ακόμα, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία που έδωσε την συγκατάθεσή του να ταξιδέψει το Λαμπρό Κειμήλιο στην Κύπρο και τον Αρχιμ. Νεκτάριο Πέττα που συνόδευσε  το τμήμα της Τίμια Κάρα του Αγίου προς ευλογία και αγιασμό του τόπου μας. Ευχήθηκε στην προϊσταμένη της Μονής Σαλαμιωτίσσης Μοναχή Αγάθη και στην συνοδεία της, ο Άγιος Γεώργιος να τις ενδυναμώνει ώστε να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.  
Στην συνέχεια μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πέττας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι αυτή η ημέρα θα μείνει στην ιστορία της Μονής Σαλαμιωτίσσης διότι ο Άγιος τίμησε με την παρουσία του Λειψάνου Του την επέτειο των 12 χρόνων από τα επίσημα θυρανοίξιά της. Πρόσθεσε ότι θαύμασε την πνευματική πρόοδο της αδελφότητας καθώς και τα έργα που επιτελούνται προς συντήρηση και αναστήλωση της Μονής. Μάλιστα, εξήγησε πως συμμερίζεται τις προσπάθειες των αδελφών, οι οποίες με το καλό παράδειγμα και την εργατικότητά τους του δίνουν δύναμη, γιατί και ο ίδιος κατ’ επιθυμία του Ποιμενάρχη του κ. Ιερεμία, έχει αναλάβει την αναστήλωση του ιστορικού μοναστηριού της Ευαγγελιστρίας στην Άκοβα, η οποία είναι κοντά στα Τρόπαια της Αρκαδίας. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και την Γερόντισσα Αγάθη για την πρόσκληση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη του κ. Ιερεμία που έδωσε ευλογία να μεταφερθεί το Ιερό Λείψανο στην Κύπρο και την Αγιωτάτη Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που παρείχε  την σχετική άδεια.
Το Ιερό Λείψανο θα εξέλθει από την Μονή Σαλαμιωτίσσης δύο φορές.  Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 17.00  θα αφιχθεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας Πάφου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου και την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 17.00 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου Πόλης Χρυσοχούς, όπου θα το υποδεχτεί ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος. 
Η Τίμια Κάρα θα παραμείνει στην Μονή Σαλαμιωτίσσης μέχρι την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, ημέρα που εορτάζεται η ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.  Νωρίς το απόγευμα της ιδίας ημέρας θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Παναγία του Τράχωνα στην Λευκωσία, όπου θα παραμείνει μέχρι το μεσημέρι της επομένης, για να παραληφθεί από τον πατέρα Νεκτάριο Πέττα και να αναχωρήσει προς Ελλάδα.
Όλα τα έσοδα των εκδηλώσεων θα διατεθούν για την αποπεράτωση της δυτικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Σαλαμιωτίσσης.
 Πηγή: Ιερά Μονή Σαλαμιωτίσσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου