Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Βαρύς και κρύος Χειμώνας η Αραβική Άνοιξη

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δρώμενων, τα οποία λαμβάνουν χώρα στην 3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Παραλίμνι, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Νοεμβρίου 2014, εκδήλωση με ομιλητή τον εκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαδίας κ. Βασίλειο.
Η εκδήλωση άρχισε με τις ευχές και το καλωσόρισμα του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειου προς τον Μητροπολίτη Αρκαδίας κ. Βασίλειο, αναφέροντας ότι ο Σεβασμιώτατος είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να αναπτύξει το θέμα των σύγχρονων διωγμών, αφού η περιοχή όπου ασκεί την ποιμαντορία του υφίσταται συχνά διωγμούς. Ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι είναι Πρόνοια του Θεού να πραγματοποιηθεί η ομιλία αυτή την ημέρα της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, εφόσον ο Άγιος Γεώργιος μαζί με νέφος μαρτύρων υπέστησαν διωγμούς, όπως σήμερα το μουσουλμανικό κράτος διώκει τους προς αυτό αλλόθρησκους. Ευχήθηκε, τέλος, ο Θεός να σμικρύνει τον χρόνο της δοκιμασίας των αδελφών μας χριστιανών, όπου κι αν αυτοί διώκονται.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαδίας κ. Βασίλειος ανέπτυξε το θέμα «Οι σύγχρονοι διωγμοί των Χριστιανών». Αρχικά προέβη σε μια ιστορική αναδρομή για τους διωγμούς που υπέστησαν οι Χριστιανοί, τονίζοντας ότι οι Χριστιανοί παρ’ όλους τους διωγμούς που υπέστησαν, θυσιάστηκαν για τον Χριστό πρόθυμοι, φανερώνοντας έτσι την ορθότητα της πίστεως που κληρονόμησαν από τον Κύριο. Υπογράμμισε ότι σήμερα οι διωγμοί εναντίον των Χριστιανών γίνονται για δύο λόγους: τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς. Οι εξωτερικοί είναι οικονομικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί. Εν γένει ανέφερε πως οι διωγμοί γίνονται εναντίον όχι μόνο των Χριστιανών, αλλά όλων των ανθρώπων που έχουν αρχές. 
Στους εσωτερικούς λόγους κατατάσσει την καταναλωτική αγορά, η οποία έχει υποδουλώσει τον άνθρωπο και τον Χριστιανό. Οι Χριστιανοί ξενιτεύονται για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και πουλούν παράλληλα την κληρονομιά τους. Έτσι χάνουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και την ιστορία τους και ξεχνούν ότι ο Χριστιανός πρέπει να ζει για την βασιλεία των ουρανών. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην Αραβική Άνοιξη, την οποία παρομοίασε ως χειμώνα βαρύ και κρύο, αφού οι Μουσουλμάνοι βασανίζουν, φυλακίζουν και σφάζουν Χριστιανούς. Με αποτέλεσμα οι Χριστιανοί που άλλοτε αντιμετώπισαν το Οθωμανικό κράτος άφοβα, τώρα να φοβούνται και να εγκαταλείπουν τα πάτρια εδάφη. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Θεός να φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έφερε τον τίτλο «Η δύναμη της αγάπης - Αφιέρωμα στην Κυπριακή Δημιουργία» και περιλάμβανε πολυτραγουδισμένα κυπριακά τραγούδια για την αγάπη, δημιουργίες των Παραλιμνίων συνθετών Μιχάλη Κυρμίτση, Γιώργου Σούττου - Μιντή και Χριστάκη Πιττιρή, χορούς και αναπαραστάσεις.


Οργανωτής της όμορφης αυτής εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου με τη συμμετοχή και του μουσικού σχήματος του Μιχάλη Χατζημιχαήλ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο την ομιλία, όσο και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο αντιδήμαρχος Παραλιμνίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τοπικοί παράγοντες, ιερείς, οι οποίοι κατέκλυσαν ασφυκτικά τον χώρο της 3ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Κύπρου. 

Μαΐστωρ – Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου