Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Οι φωνές της κυπριακής παράδοσης

Την τέταρτη κατά σειρά μέρα της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Οι φωνές της Κυπριακής Παράδοσης», με εισηγητή τον μελετητή – ερευνητή της κυπριακής μουσικής παράδοσης κ. Μιχάλη Χατζημιχαήλ.
Ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στις διάφορες «φωνές» της κυπριακής μουσικής παράδοσης. Εξήγησε ότι την ονομασία τους την λαμβάνουν από κάποια περιοχή (π.χ. «φωνή Μεσαρίτισσα», από την πεδιάδα της Μεσαορίας), από κάποιο χωριό ή πόλη (π.χ. «φωνή Παραλιμνίτισσα», από το Παραλίμνι), από κάποιο τοπωνύμιο κ.α. Ο κ. Χατζημιχαήλ μάλιστα, τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό η κυπριακή μουσική παράδοση επηρεάστηκε από τη βυζαντινή μουσική. Μετά τη διάλεξη ακολούθησε ενδιαφέρουσα  συζήτηση και διάλογος.
Η βραδιά έκλεισε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα του κ. Μιχάλη Χατζημιχαήλ, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια της κυπριακής παράδοσης.
Μεγάλος αριθμός παρευρισκομένων παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τόσο την διάλεξη όσο και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασε ο κ. Χατζημιχαήλ.
Γραφείο Πνευματικής Διακονίας Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου