Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Εορτασμός Αγίας Βαρβάρας στην Μητρόπολη Κωνσταντίας

Εορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στη Μητρόπολή Κωνσταντίας. Η Αγία Βαρβάρα που θεωρείται προστάτης του πυροβολικού, τιμάται και ευλαβείται ιδιαιτέρως στη πατρίδα και στη επαρχία Αμμοχώστου.
Στη Μητρόπολη Κωνσταντίας 5 ιεροί ναοί σε Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Σωτήρα Άχνα και Φρέναρος τιμώνται επ’ ονόματι της Μεγαλομάρτυρος και Αθληφόρου Βαρβάρας. Επίκεντρο των εορτασμών ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Παραλίμνι.
Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού. Συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος και αρκετοί ιερείς της Μητροπόλεως, στην παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων του στρατού της αστυνομίας και πλήθος κόσμου.
Τους ύμνους απέδωσαν άριστα ο Πρωτοψάλτης του ναού Χρήστος Ψάλτης ως χοράρχης στο δεξιό αναλόγιο και στο αριστερό αναλόγιο ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού  Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία, Κυριάκος Ψάλτης (υιός του κ. Χρήστου), όπου με τη ψαλμωδία τους μετέδωσαν πνεύμα προσευχής και κατανύξεως στους πιστούς. 
Μετά το τέλος του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας και τμήματος λειψάνου γύρω από ναό με την παρουσία αγήματος του Στρατού ενώ παιάνιζε η μπάντα των κατηχητικών του ναού. 
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Πηγή: Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου