Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Εσπερινός Μεγάλου Βασιλείου στην Μητρόπολη Κωνσταντίας

Την 1η Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την κατά σάρκα περιτομή του Ιησού Χριστού και την ιερά μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου. Στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας οι εορτές αυτές τιμώνται ιδιαίτερα αφού άγει τα ονομαστήριά του ο σεπτός ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας κ. Βασίλειος.

Το εσπέρας της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου 2014, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Άγιου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως,  ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Βασιλείου και συμπροσευχομένων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμαθούντος κ. Νικολάου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Έλαβαν μέρος ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαχαιριώτης, ο πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, ο προσωπάρχης της Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερος Ηρακλείδιος Ξιούρος, καθώς και πλειάδα κληρικών της μητροπόλεως. Παρέστησαν επίσης οι αρχές του Δήμου Παραλιμνίου, εκπρόσωποι των άλλων αρχών, θρονικοί επίτροποι και πλήθος πιστών.

Μετά το  τέλος του Εσπερινού κλήρος και λαός εν πομπή κατευθύνθηκαν προς το Μέγα Συνοδικό όπου τελέστηκε η καθιερωμένη τελετή της Βασιλόπιτας.

Στην σύντομη ομιλία του ο Πανιερώτατος, ευχαρίστησε τους εν Χριστώ αδελφούς Αρχιερείς, τον ιερό κλήρο καθώς και το ευσεβές πλήρωμα που προσήλθαν στην εσπερινή ακολουθία για να τιμήσουν την μεγάλη εορτή του Μεγάλου Βασιλείου και να προσευχηθούν στον Θεό ώστε να στηρίζει τον ίδιο, που άγει τα ονομαστήριά του.

Ευχήθηκε «ο εν τη ογδόη ημέρα σαρκί περιτμηθήναι Κύριος» να ευλογήσει «τον στέφανον του ενιαυτού της Χρηστότητος Του», ώστε ν΄ αποτελέσει την αρχή του τέλους της δεινής αυτής κατάστασης, στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας και οι συνάνθρωποι μας, με συνέπεια να οδηγούνται στα Κοινωνικά Παντοπωλεία γιατί ακριβώς στερούνται τα στοιχειώδη πράγματα για την επιβίωσής τους.

Έπειτα εκ μέρους και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος ευχήθηκε στον Πανιερώτατο «πλουσίαν την θείαν χάριν και υγιείαν κατ΄ άμφω διά την συνέχιση επί μήκιστον της ποιμαντικής και αρχιερατικής διακονίας στην θεόσωστο μητροπολιτική του περιφέρεια, και ο Θεός να τον αξιώσει σύντομα να εορτάζει την μεγάλη αυτή εορτή στην φυσική του έδρα την Αμμόχωστο». 
Τέλος, η χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου τραγούδησε τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα, προς τιμή του εορτάζοντος Μητροπολίτου.
Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου