Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Άγχος: Αντιμετωπίζοντας ένα σιωπηλό δολοφόνο

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015, στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, η πέμπτη κατά σειρά διάλεξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου. Ομιλητής ήταν ο Δρ Σπύρος Χρίστου Χαμπή, συνεργάτης του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθύνων σύμβουλος της NeuroBlis.
Κατά τη διάλεξη του με θέμα  «Άγχος: Αντιμετωπίζοντας ένα σιωπηλό δολοφόνο», ο Δρ Χαμπή  αναφέρθηκε στο παρατεταμένο άγχος που δημιουργούν οι  πολλαπλές πιέσεις της καθημερινότητας. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, το άτομο βιώνει συνεχόμενη, έντονη ανησυχία, βρίσκεται σε διαρκές υπερδιέγερση, είναι ευερέθιστο, και αντιμετωπίζει δυσκολίες συγκέντρωσης και επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου. Το παρατεταμένο άγχος προκαλεί ως εκ τούτου άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική υγεία του ατόμου. 
Ο ομιλητής ανέλυσε, επίσης, τους μηχανισμούς βιολογικής λειτουργίας του άγχους, τις επιπτώσεις τους στην υγεία και απόδοση του ατόμου και θα επιχειρήσει να παρουσιάσει δείκτες ελέγχου, όπως η βιολογική ανατροφοδότηση. Η χρήση τεχνικών βιολογικής ανατροφοδότησης μπορεί να βοηθήσει το άτομό να συγχρονίζει τις επιρροές του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος έτσι ώστε να αποκαθιστά την κανονική ομοιοστατική λειτουργία του. Ως εκ τούτου το άτομο καταφέρνει να μειώσει το άγχος αποτελεσματικά.
Ακολούθησε συζήτηση με σειρά ερωτήσεων από το κοινό, που είχε παρακολουθήσει  με αμείωτο ενδιαφέρον την όλη διάλεξη και ο ομιλητής με τις απαντήσεις του διευκρίνισε περαιτέρω ορισμένα από τα σημεία της ομιλίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου