Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Το Παραλίμνι τίμησε τον Πολιούχο του

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, εορτάστηκε η μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Παραλίμνι, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλεως.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, με την συμμετοχή πλειάδος κληρικών και διακόνων.

Στην εσπερινή ακολουθία έψαλλαν ο Βυζαντινός χορός της Ιεράς Μονής Κύκκου υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Άριστου Θουκυδίδη και ο Βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνσή του Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδασκάλου κ. Χρίστου Ψάλτη.

Μιλώντας προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Κύκκου Νικηφόρος, αναφέρθηκε εκτενώς στο μαρτύριο του τιμωμένου Αγίου Γεωργίου και στη μεγάλη ακτινοβολία της μορφής και του ονόματος του, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα, πόλεις, χώρες αλλά ξεχύνεται διάπλατη σε όλη την Οικουμένη.
Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό πρόβλημα που σείει συν θέμελα τα κράτη της Ευρώπης, τα οποία αδυνατούν να το ελέγξουν με αποτέλεσμα η θάλασσα να ξεβράζει πτώματα συνεχώς.
Κλείνοντας τον σοφό λόγο του, ο δυναμικός ιεράρχης, ευχήθηκε σύντομα ο Θεός δια πρεσβειών του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου να δώσει την ελευθερία και στην δική μας πατρίδα που δοκιμάζεται και ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά για 41 χρόνια.

Πριν το τέλος του Εσπερινού, ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, Πρωτ. Ηρακλείδιος Ξιούρος, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρο που απεδέχθη την πρόσκληση να χοροστατήσει του Πανηγυρικού Εσπερινού, προσφέροντας του ένα αρχιερατικό Εγκόλπιο με το εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου ως ένδειξη αγάπης και εκτιμήσεως.
Παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Παραλιμνίου, Βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, ο πρώην Υπουργός Υγείας, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, εκπρόσωπος των Στρατιωτικών Αρχών της περιοχής και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν κυριολεκτικά, τόσο τον εσωτερικό, όσο και τον προαύλιο χώρο του ναού.
Ακολούθησε η περιφορά, αποτμήματος ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου, στους κεντρικούς δρόμους του Παραλιμνίου.
Της περιφοράς παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Παραλιμνίου, άγημα του στρατού απόδωσε τιμές ενώ μέλη των προσκοπικών Συστημάτων Παραλιμνίου, του Συνδέσμου Παλαιών Προσκόπων και παιδιά του Κατηχητικού συνόδευαν την Εικόνα.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, συνεπικουρούμενου από τον πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαράς, εφημερίους του ναού και όμορων ενοριών του Παραλιμνίου καθώς και διακόνους της Μητροπόλεως.

Παρά το γεγονός ότι η ημέρα ήταν εργάσιμη, πολλοί ήταν οι πιστοί που από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τον ναό για να συμμετάσχουν στην μεγάλη γιορτή του πολιούχου και προστάτη της πόλης του Παραλιμνίου.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ησαΐας, ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο καθώς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του ναού για την τιμητική πρόσκληση να προστεί της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και ευχήθηκε ο Άγιος Γεώργιος να είναι πάντοτε βοηθός, αρωγός και προστάτης της πατρίδος μας και του καθ΄ ενός ξεχωριστά.
Εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ο ιερατικός προϊστάμενος Πρωτ. Ηρακλείδιος Ξιούρος, καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα στην πόλη του Παραλιμνίου και τον ευχαρίστησε που αποδέχθηκε την πρόσκληση και προέστη της ευχαριστιακής συνάξεως.
Ως ενθύμιο της σημερινής ημέρας και ως ένδειξη αγάπης και εκτιμήσεως, του προσέφερε ένα αρχιερατικό Εγκόλπιο με το εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου.

Ακολούθως σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή και περιφορά της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου πέριξ του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου