Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην Κύπρο

Κατόπιν προσκλήσεως του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου κ. Βασιλείου αλλά και ιδιαίτερα της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του ο Σεβασμιώτατος είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο τον Β΄, μίλησε σε επίσημη ενοριακή εκδήλωση, τέλεσε αρχιερατική Θεία Λειτουργία αλλά και επισκέφθηκε διάφορα προσκυνήματα και ιστορικά αξιοθέατα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.
Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την θερμή υποδοχή στο διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας από τους δύο φιλόξενους Εφημερίους του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου,  π. Ανδρέα Χριστοδούλου και π. Πολύβιου Λαμπρινίδη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με την άδεια του επιχώριου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, μετέβη στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Κοντού Λάρνακας και ετέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του παλαιού συμφοιτητή και πνευματικού του αδελφού μακαριστού Μητροπολίτου Κυρηνείας Παύλου, ο οποίος απεβίωσε μετά από σοβαρή ασθένεια την 1ηΟκτωβρίου του 2011.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου Λάρνακας, όπου προσκύνησε τα πάνσεπτα λείψανα του τετραημέρου φίλου του Κυρίου μας και ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο του πανέμορφου και ιστορικού Ιερού Ναού του 10ου αιώνα π. Σπυρίδωνα στην κρύπτη με τον τάφο του Αγίου, καθώς και στο εντυπωσιακό Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου. Στο δρόμο προς την επαρχία Αμμοχώστου έγινε μία μικρή στάση στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου κοντά στους Τρούλλους Λάρνακας, όπου ο Ηγούμενος π. Συμεών υποδέχθηκε και ξενάγησε τον Μητροπολίτη μας στους χώρους στους οποίους έδωσε από το 1994 ζωή και πνευματική λάμψη.
Το  απόγευμα σε συνάντηση, που είχε ο Σεβασμιώτατος με τις κυρίες της ενοριακής κινήσεως του Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, μίλησε για σύγχρονες ιστορικές μορφές της εκκλησίας της Ελλάδος και απάντησε σε ερωτήσεις τους για διάφορα πνευματικά θέματα.
Αργά το απόγευμα επισκέφθηκε την παλαιά Βυζαντινή Ιερά Μονή της Αγίας Νάπας, η οποία αποτελεί ιερό προσκύνημα για τους Χριστιανούς της Κύπρου και τόπο μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Την δεύτερη ημέρα της επισκέψεως, Κυριακή 1η Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο από πολύ νωρίς είχε προσέλθει στον Ιερό Ναό. Στο τέλος τέλεσε το μνημόσυνο των κτητόρων του νέου Ιερού Ναού, μεταξύ των οποίων εμπνευστής και πρωτοστάτης του σημαντικού έργου της ανεγέρσεως και αποπερατώσεως του Ναού, ήταν ο π. Ευέλθων Χαραλάμπους (+27.6.2011), ο οποίος μάλιστα έτυχε να είναι γνωστός του Σεβασμιωτάτου από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το συνοριακό φυλάκιο Αμμοχώστου, στο σημείο ακριβώς όπου φονεύθηκαν τον Αύγουστο του 1996 ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολομού και από εκεί αντίκρισε την κατεχόμενη από το 1974 χερσόνησο της Καρπασίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Παραλιμνίου ο Σεβασμιώτατος, ως επίσημος προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γυναικών "Άγιος Δημήτριος" Παραλιμνίου μίλησε με θέμα: «Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος, Επίσκοπος του Σταυρού και της Αναστάσεως». Η ανταπόκριση υπήρξε συγκινητική και πέρα από κάθε προσδοκία. Τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειο που απουσίαζε στην Εκκλησία της Αλβανίας, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. π. Αυγουστίνος Καρράς.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στην συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο τον Β΄, από τον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος έγινε δεκτός με μεγάλη εγκαρδιότητα. Η όλη συνάντηση διήρκησε δύο ώρες. Με χαρά αναφέρθηκαν στα φοιτητικά τους χρόνια στην Θεολογική Σχολή Αθηνών και σε άλλα ενδιαφέροντα εκκλησιαστικά και εθνικά θέματα, στα οποία σύμφωνα με τον Μητροπολίτη μας έχει ο Μακαριώτατος καθαρές σκέψεις και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα μετά το οποίο αντήλλαξαν αναμνηστικά δώρα.    

Την ίδια ημέρα, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί κοντά στην Λευκωσία, νότια του χωριού Μοσφιλωτή, την γυναικεία Ιερά Μονή της Αγίας Θέκλας. Εκεί η Γερόντισσα Ηγουμένη Κωνσταντία με μεγάλη απλότητα και ευγένεια τον ξενάγησε στους χώρους της ανακαινισμένης εκ βάθρων Ιεράς Μονής, καθώς και στο χώρο του αγιάσματος, που πηγάζει κάτω από το Καθολικό της Μονής και έχει την χάρη της ιάσεως δερματικών παθήσεων.  
Παντού ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με μεγάλη αγάπη και σεβασμό, αλλά και ο ίδιος έμεινε πολύ ικανοποιημένος, καθώς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να επικοινωνήσει με πολλούς αξιόλογους και πιστούς ανθρώπους της Κύπρου.
Η μαρτυρική Κύπρος παρά τις κατά καιρούς περιπέτειες διατηρεί την ευλάβειά της προς την Εκκλησία, την αγάπη της προς την πατρίδα Ελλάδα και τις τοπικές παραδόσεις, οι οποίες έχουν βαθιές Βυζαντινές ρίζες. Επί πλέον έχει στις επάλξεις ένα γενναίο Αρχιεπίσκοπο, που μαζί με τους Αρχιερείς και λοιπούς κληρικούς φυλάττουν πνευματικές Θερμοπύλες και είναι άξιοι συνεχιστές της παραδόσεως των ηρωικών μορφών του Ιερού Κλήρου του Γένους.
Ι. Μ. Φθιώτιδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου