Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμφώνως προς τη μοναστηριακή τάξη, η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου, εόρτασε την ανάμνηση του γεγονότος της θεοσημίας, δηλ. της θαυμαστής διασώσεως του Αγίου Νεοφύτου το έτος 1198, όταν έπεσε από τον κρημνό ενώ λάξευε την «Ανωτέραν Εγκλείστραν». Η εορτή αυτή αποτελεί την δεύτερη ετήσια πανήγυρη της μονής μετά την 28η Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του Αγίου.

Των φετινών ιερών ακολουθιών προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης του Καθηγουμένου της Μονής Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου και των πατέρων της Μονής.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και η λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από το ναό. Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό, όπου εψάλλη ο Πολυχρονισμός του Πανιερωτάτου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αρσινόης κ. Νεκταρίου και Χύτρων κ. Λεοντίου, με τη συμμετοχή πατέρων της Μονής, κληρικών της μητροπόλεως καθώς και από τη Εκκλησία της Κρήτης.

Ομιλώντας στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ο προεστώς της ευχαριστιακής συνάξεως αναφέρθηκε εκτενώς στην ευαγγελική περικοπή και στα μηνύματα που αυτή διδάσκει καθώς και στο θαυμαστό γεγονός της θεοσημείας που τιμάται ιδιαιτέρως στη τοπική Εκκλησία της Κύπρου. Ευχαρίστησε τέλος τον Θεοφιλέστατο Καθηγούμενο της Μονης για την πνευματική ευκαιρία της σημερινής ημέρας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο καθηγούμενος της Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος ευχαρίστησε θερμά τους παρισταμένους Αρχιερείς, οι οποίοι απεδέχθηκαν την πρόσκληση και λάμπρυναν τη φετινή πανήγυρη με τη παρουσία τους.

Ακολούθως ως και την παραμονή σχηματίστηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό, όπου εψάλλη ο Πολυχρονισμός του Πανιερωτάτου και η αδελφότητα παρέθεσε κέρασμα προς όλο το εκκλησίασμα.
Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου