Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Επίσημος εορτασμός των Θεοφανείων στην Αγία Νάπα

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου και του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Αγία Νάπα, προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. 

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, o Υπουργός Άμυνας εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ο Δήμαρχος, οι Βουλευτές, οι αρχές της Πόλεως και Επαρχίας Αμμοχώστου και άλλοι επίσημοι. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Βαπτίσεως του Κυρίου και του Τιμίου Σταυρού από την εκκλησία των Παναγίας έως λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Ακολούθως, από ειδική εξέδρα τελέσθηκε από τον Μακαριώτατο ο καθαγιασμός των Υδάτων. 

Αρκετοί ήταν οι κολυμβητές που έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Στον πρώτο κολυμβητή που βρήκε το Σταυρό ο Μακαριώτατος έδωσε ένα επιστήθιο χρυσό σταυρό, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσέφεραν και στους υπόλοιπους κολυμβητές από ένα επιστήθιο αργυρό σταυρό. 
Στο τέλος της τελετής ο Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε την ευχή «να φωτίσει ο Θεός τους ισχυρούς της Γης επιτέλους να πιέσουν εκείνους που πρέπει, ούτως ώστε να τερματιστεί αυτή η τραγωδία του λαού μας που για μισό και περισσότερο αιώνα βρίσκεται σε μια εθνική αναστάτωση και δεν μπορεί να ηρεμήσει γιατί επιβουλεύονται αυτό τον τόπο, αυτή την πατρίδα». 

Θέλω να πιστεύω, συνέχισε, πως «όλη η πολιτική ηγεσία μας ευρισκόμενη ενώπιον τόσων προβλημάτων, οφείλει να ενωθεί, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία ένα στόχο να έχουμε όλοι μας, να δούμε την πατρίδα μας ελεύθερη. Δεν έχουμε να μοιράσουμε οτιδήποτε με τους Τουρκοκύπριους", ανέφερε, σημειώνοντας πως "αιώνες πολλούς ζήσαμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα θρησκευτικό στη Κύπρο, οι 'Έλληνες Ορθόδοξοι με τους Τούρκους μουσουλμάνους περνούσαμε όμορφα, ειρηνικά και αγαπημένα». 
Ανέφερε ακόμα ότι «εκείνη τη ζωή που ζήσαμε τότε εκείνη τη ζωή θέλουμε να ζήσουμε και σήμερα. Εμείς ως Εκκλησία θα είμεθα κοντά σας κύριε Πρόεδρε, βοηθοί και συμπαραστάτες, ούτως ώστε να σας δίνουμε θάρρος να αντέχετε και στις πιέσεις τις οποίες καλώς γνωρίζουμε, ούτως ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή να ζήσει αυτός ο λαός ενωμένος, ελεύθερος, χαρούμενος και ευτυχισμένος στη γη των πατέρων του», ανέφερε. 

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτό είναι και το θέλημα του Θεού" και είπε πως «εμείς θα βοηθήσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας να βρεθεί επιτέλους αυτή η χρυσή τομή, να γίνει ένα σωστό κράτος που να υπηρετεί όλους τους πολίτες». 
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «είθε ο Θεός να σας βοηθήσει επί των ημερών σας να δούμε αυτή τη χαρά, να τη βιώσουμε και του χρόνου σε όλη τη Κύπρο μας σε όλη τη παραθαλάσσια Κύπρο, από τον Απόστολο Αντρέα μέχρι την Πάφο, να γιορτάσει ο λαός μας και να δοξολογήσει το Θεό για τις χαρές και τα δώρα που συνεχώς μας προσφέρει».
Η Εκκλησία της Κύπρου θα σταθεί βοηθός και συμπαραστάτης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του δίνει θάρρος να αντέχει στις πιέσεις των ξένων, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για λύση του κυπριακού προβλήματος. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη σειρά του ανέφερε χαρακτηριστικά «Εύχομαι να είναι η τελευταία χρονιά που γιορτάζουμε μακριά από τις πατρογονικές εστίες. Εύχομαι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε να ευοδωθούν το 2016, έτσι ώστενα ζήσουμε σε μια πατρίδα όπου δεν θα υπάρχουν στρατεύματα κατοχής, όπου δεν θα υπάρχουν εγγυητές της ακεραιότητας ή της κυριαρχίας μας, με δεδομένη την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα πια, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα διασφαλίζονται για όλους, και κανένας δεν διατρέχει τον κίνδυνο. Όπου η βάση λύσης δίδει την ευχέρεια ή, αν θέλετε, την εγγύηση ότι ο καθένας από τους πολίτες αυτού του κράτους, είτε Ελληνοκύπριος είτε Τουρκοκύπριος, θα ζει σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, ειρήνης και κατά αυτό τον τρόπο να μπορεί να συνδημιουργήσει με τους υπόλοιπους των συμπολιτών του. 
Ακολούθησαν παραδοσιακά κάλαντα των Θεοφανείων και κυπριακοί και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τον μουσικοχορευτικό Όμιλο του Δήμου Αγίας Νάπας.
Ι. Μ. Κωνσταντίας, ΚΥΠΕ
Φωτογραφίες: Χάρης Χ. Ιορδάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου