Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Η εορτή του Ευαγγελισμού στην Μητρόπολη Ταμασού

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου αλλά και η επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Ανήμερα της εορτής ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Κλήρου.
«Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας, αλλά και του Έθνους μας», τόνισε στον λόγο του ο Πανιερώτατος. «Είναι μέρα πνευματικής χαράς, αλλά και εθνικής αγαλλίασης. Έτσι με το γνωστό, διπλό της χαρακτήρα, ανέτειλε και πάλι φέτος η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας, που μας καλεί να αναλογισθούμε τόσο τον θρησκευτικό όσο και τον εθνικό χαρακτήρα της σημερινής πανηγύρεως».
Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης Ταμασού, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της θέσεως, που κατέχει η Υπεραγία Θεοτόκος, επισημαίνοντας ότι, «η Θεοτόκος Μαρία έχει μεγάλη αξία και σπουδαία θέση στην Εκκλησία, ακριβώς γιατί ήταν το πρόσωπο εκείνο που περίμεναν όλες οι γενεές, και αυτή έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση. Έτσι, το πρόσωπο της Θεοτόκου συνδέεται στενά με το Πρόσωπο του Χριστού. Και η αξία της Παναγίας δεν οφείλεται μόνον στις αρετές της, αλλά κυρίως στον καρπό της κοιλίας της. Γι’ αυτό, η Θεοτοκολογία συνδέεται στενώτατα με την Χριστολογία. Όταν κάνουμε λόγο για τον Χριστό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν που του έδωσε σάρκα, και όταν κάνουμε λόγο για την Παναγία, αναφερόμαστε ταυτόχρονα και στον Χριστό, γιατί από Αυτόν αντλεί Χάρη και αξία. Αυτό φαίνεται καθαρά στην ακολουθία των Χαιρετισμών, στην οποία υμνείται η Θεοτόκος, αλλά πάντοτε εν συνδυασμώ με το ότι είναι μητέρα του Χριστού: «Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα».
Ακολούθως εψάλλει η πανηγυρική Δοξολογία με την ευκαιρία της εθνικής επετείου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο έντιμος έπαρχος Λευκωσίας κ. Μάριος Παναγίδης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τοπική μαθητική παρέλαση.
Ι. Μ. Ταμασού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου