Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Εορτασμοί Ευαγγελισμού και Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Λεμεσό

Εορτάστηκε πανηγυρικώς και με την πρέπουσα λαμπρότητα η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Κυρίας ημών Θεοτόκου και η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 στη Μητρόπολη Λεμεσού.
Την παραμονή της εορτής στον εσπερινό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας Κάτω Πολεμιδιών. Πριν την απόλυση, ο Πανιερώτατος χειροθέτησε εις αναγνώστη τον Πρωτοψάλτη του ναού, Μάριο Καρασαμάνη. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος σε παρακείμενους δρόμους της ενορίας.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του εσπερινού στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην κοινότητα Λόφου.
Την ημέρα της Μεγάλης εορτής της Πίστεως και της Πατρίδος μας, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό ιερό ναό Αγίας Νάπας προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Γεωργίας, κ. Νίκος Κουγιάλης, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, πολιτειακοί άρχοντες της πόλεως, βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Λεμεσού, Αρχιμανδρίτης Ισαάκ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Σβήνουν δυό νύχτες και δυο αυγές προβάλλουν στον αγέρα. Δυό λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα. Δυό λευτεριές ματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου, η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου». 25η Μαρτίου: ο λαός μας επέλεξε να ζεύξει την επέτειο της εθνικής του παλιγγενεσίας με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κοινός παρονομαστής των δύο γεγονότων; Η ανυπολόγιστη αξία της ελευθερίας. «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιο». Κλείνει ο κεφάλαιο της φθοράς, της σκλαβιάς στην αμαρτία και ανοίγει το κεφάλαιο της λύτρωσης και της ελευθερίας. Στον Ευαγγελισμό, ελευθερία σαρκώνεται στην συγκατάθεση της Παναγίας στο χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου».
Ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο Ηρώων, στην ομώνυμη πλατεία όπου κατατέθηκαν στεφάνια από επισήμους, κόμματα και οργανώσεις. Στη πομπή συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος,ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος λειτούργησε στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στα Κάτω Πολεμίδια.
Οι εορτασμοί για την Εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, την οποία χαιρέτησε εκ μέρους της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού.
Ι. Μ. Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου