Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Η Κυριακή των Βαΐων στη Σωτήρα Αμμοχώστου

Με ιεροπρέπεια, ο ευσεβής λαός της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, εόρτασε την μεγάλη Δεσποτική εορτή  των Βαΐων ή της Ελιάς, όπως επεκράτησε να είναι γνωστή στην Κύπρο, η οποία και σηματοδοτεί την είσοδο μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα για «να συμπορευθούμε μαζί με τον Κύριο μας στην πορεία προς τον Σταυρό, να νεκρώσουμε τον παλαιό εαυτό μας και να ζήσουμε την χαρά της Αναστάσεως». 

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Σωτήρα, τελέστηκε η καθιερωμένη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, συνεπικουρούμενου από τους Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ιωάννου και Οικονόμο Αντώνιου Ιωάννου και τους Διακόνους Επιφάνιο Παπαντωνίου και Κωνσταντίνο Γερμανό. 
Κατά την ημέρα αυτή πριν την Τουρκική εισβολή του 1974, γινόταν μεγάλη πανήγυρις και λαμπρά εορτή στην κατεχόμενη σήμερα ενορία του Αγίου Μέμνωνος Αμμοχώστου. Έτσι οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της ενορίας Αγίου Μέμνωνος μαζί με τον πόνο της προσφυγίας τιμούν καθ’ έτος την μεγάλη αυτή εορτή στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος. 

Στο τέλος του Όρθρου ο Πανιερώτατος ανέγνωσε την ευχή των Βαΐων, ενώ μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτανεία γύρω από το ναό και η τελετή της ευλογίας των κλάδων της ελαίας.
Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου