Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Πανήγυρις Αγίου Επιφανίου Ορεινής

Μέσα σε πανηγυρικό και μεγαλοπρεπές κλίμα, εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Επιφανίου πρώτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και θαυματουργού, στο ομώνυμο χωριό της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, χοροστατούντος, του πανηγυρικού εσπερινού, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.

Πλήθος κόσμου, αλλά και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, κατέκλυσαν τον ιερό ναό για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου και να προσκυνήσουν τεμάχιο από τα ιερά λείψανά του, το οποίο εκτίθεται προς προσκύνηση στον ιερό ναό.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος εξήρε τα χαρίσματα του Αγίου, ο οποίος από τότε που ζούσε ήταν γνωστός για την αγιότητα του βίου του, αλλά και τον τεράστιο αγώνα που διετέλεσε κατά των αιρέσεων και τον χαρακτήρισε «στύλο και εδραίωμα της αληθείας».

Στη συνέχεια τόνισε τις απαντήσεις που έδωσε ο Άγιος σε πολλά ερωτήματα όπως τριαδολογικά, χριστολογικά, πνευματολογικά, εκκλησιολογικά και εσχατολογικά. Επίσης και σε άλλα θέματα σχετικά με την Αγία Γραφή, τον μοναχισμό, την πνευματική και λειτουργική ζωή κ.τ.λ. Επάξια λοιπόν πρόσθεσε και εμείς μαζί με όλη την Εκκλησία αναφωνούμε «Χαίροις Πάτερ Παγκόσμιε».

Εν κατακλείδι ο Πανιερώτος πρόσθεσε ότι ενώ ακόμα ο Άγιος βρισκόταν εν ζωή, αλλά και μετά την προς Κύριον εκδημία του, ενήργησε στο να συντελεστούν πολλά θαύμτατα, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ευχήθηκε να έχουμε την ευχή του και η πύρινη ικετηρία του να μας συνοδεύει εν παντί.

Στο τέλος του πανηγυρικού αρχιερατικού εσπερινού τελέστηκε η καθιερωμένη λιτανεία πέριξ του ιερού ναού.
Ι. Μ. Ταμασού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου