Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Εορτή Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης και μνημόσυνα Τουρκικής εισβολής 1974

Τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και αθληφόρου Μαρίνης, εόρτασε και φέτος στις 17 Ιουλίου, η όπου γης Ορθόδοξος Εκκλησία μας, με εκατοντάδες ιερούς ναούς και μονές να είναι αφιερωμένα στη μνήμη της. Στη μητροπολιτική μας περιφέρεια και συγκεκριμένα στο Δασάκι Άχνας, υπάρχει ο ενοριακός ναός, που είναι αφιερωμένος στην αγία μεγαλομάρτυρα Μαρίνα και στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 16 Ιουλίου, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, συμπαραστατούμενου από τους εφημερίους του ναού Οικ. Λάμπρο Παπαιωάνου και Οικ. Φίλιππο Φιλίππου, όπως επίσης και τον ιεροδιάκονο Φίλιππο Φίλιππου. Στο κήρυγμα του ο Πανιερώτατος εξήρε το βίο και το μαρτύριο της αγίας Μαρίνας. Μετά το πέρας της εσπερινής ακολουθίας, έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος γύρω από τον ναό. Την επομένη, τελέστηκε Πανηγυρικό ιερατικό συλλείτουργο με πλήθος πιστών να συμμετέχει στη ευχαριστιακή λατρευτική σύναξη.

Ο Πανιερώτατος προέστη της θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν τη μνήμη των αγωνιστών και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Αναπέμφθηκε, επίσης, δέηση υπέρ της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο έντιμος Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, στην παρουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου, του πρώην Υπουργού Υγεας, Βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων, των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του τέως Δημάρχου, του Προέδρου Σχολικής Εφορείας, Θρονικών Επιτρόπων, Εκπροσώπων Εκπαιδευτηρίων Παραλιμνίου, Σωματείων και Οργανωμένων Συνόλων.

Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας και του μνημοσύνου, ακολούθησε Τρισάγιο και κστεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Παραλιμνιτών, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου