Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη Σύγκραση

Με ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές γέμισε και φέτος, ανήμερα της εορτής του, ο κατεχόμενος ιερός ναός του μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, πολιούχου της κοινότητας Σύγκρασης Αμμοχώστου. Η περικαλλής και μοναδική αυτή βυζαντινή εκκλησία, η οποία ανάγεται στο10ο αιώνα, πλημμύρισε για όγδοη χρονιά, μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας, με τα αρώματα της πίστεως, τις ευωδίες του θυμιάματος, αλλά και τον ασίγαστο πόνο της προσφυγιάς και την ελπίδα και την προσμονή της επιστροφής.

Προεξάρχων της λατρευτικής συνάξεως και της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβ. Ηρακλείδιο Ξιούρο και τον Διάκονο Επιφάνιο Παπαντωνίου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιμανδρίτης Λάζαρος Γεωργίου και ο ποληός ιερέας της κοινότητος, Οικονόμος Δημήτριος Ταλιαδώρος.
Τους εόρτιους ύμνους της ημέρας έψαλλαν οι μουσικολογιώτατοι Μιχάλης Κουλλεπός, Δανιήλ και Δημήτριος Πογιατζής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εκκλησία είναι από τις λίγες που φέρουν το όνομα Άγιος Προκόπιος στην Κύπρο και μέχρι το 1974 η εμποροπανήγυρις της εορτής του Αγίου στην Σύγκραση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της επαρχίας Αμμοχώστου, μετά από εκείνη του Αποστόλου Βαρνάβα της Σαλαμίνας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου