Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Ετήσιο μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στα Καμπιά

Σε κλίμα δέους και συγκίνησης τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων κατά την 9η Ιουλίου 1821, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Καμπιά, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο τονίζοντας ότι οι μαθητές του Χριστού δεν σκέφτηκαν ούτε την οικογένεια τους, ούτε την περιουσία τους, ούτε την εργασία τους, ούτε καν τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφάλιζαν τα προς το ζην. Αλλά χωρίς δισταγμό, χωρίς δεύτερη σκέψη, εγκατέλειψαν πίσω τους τα πάντα και ακολούθησαν τον Ιησού. Ακολούθησαν έναν άγνωστο, ο οποίος ακόμα δεν είχε αποκτήσει την φήμη του Διδασκάλου, κι όμως ο λόγος Του τους σαγήνεψε και τους γέμισε με τέτοια σιγουριά, ώστε να τολμήσουν μέσα σε μία στιγμή να αλλάξουν ολόκληρη την ζωή τους.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι καθόλου απλή, ούτε εύκολη. Απαιτεί τόλμη, πίστη και καθαρότητα καρδιάς, στοιχεία που αναγνωρίζει ο Ιησούς στους ψαράδες τους οποίους καλεί να τον ακολουθήσουν. Αυτοί οι ψαράδες ήταν ταπεινοί, είχαν απλότητα, καθαρότητα, στοιχεία για να δεχτούν το μήνυμα του Ευαγγελίου, σε αντίθεση με τους Φαρισαίους. Τέλος, ο Πανιερώτατος, επεσήμανε ότι αυτά τα στοιχεία, μας ζητά απ’ όλους μας ο Χριστός προκειμένου να τον ακολουθήσουμε.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο έντιμος έπαρχος Λευκωσίας κ. Μάριος Παναγίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, το ποιμαντικό έργο και τη διαχρονική αξία της θυσίας του Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο μνημείο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και κατάθεση στεφάνων από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, την Πολιτική Ηγεσία, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου, εκ μέρους του Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ταμασού, Κοινοτάρχες, Εκκλησιαστικές Επιτροπές, Χριστιανικούς Συνδέσμους και Σωματεία. Η τελετή έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.
Ι. Μ. Ταμασού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου