Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Μνήμη Προφήτου Ηλιού στους Αγίους Τριμιθιάς

Με δέος και συγκίνηση τίμησε η κοινότητα των Αγίων Τριμιθιάς και η κατεχόμενη κοινότητα του Αγίου Ηλία Αμμοχώστου την πυρφόρο ανάβαση εις τους ουρανούς του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στον ομώνυμο νεοανεγερθή ιερό ναό, στους Αγίους Τριμιθιάς το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουλίου 2016.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά την ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού, συμπαραστατούμενος ιερέων της Μητροπόλεως μας και πλήθους πιστών, όπου κατέκλυσαν τον ιερό ναό για να εορτάσουν τον προστάτη άγιο τους.

Ο Πανιερώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίου του Προφήτου Ηλιού. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν ζηλωτής και πυρίπνους. Είχε ζήλο «κατ΄επίγνωσιν». Ο αληθινός ζήλος είναι αυτός που συνδέεται με την πνευματική ζωή και τον εσωτερικό αγώνα που κάνει ο άνθρωπος για να καθαρισθεί από τα πάθη, να συναντήσει τον Θεό και να αποκτήσει κοινωνία μαζί Του. Αυτή η διδασκαλία φαίνεται καθαρά στα Πατερικά κείμενα και στην Ορθόδοξη υμνογραφία. Δυστυχώς, πρόσθεσε, υπάρχει και ο ζήλος χωρίς επίγνωση, ο οποίος δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο Σώμα της Εκκλησίας και γενικότερα της κοινωνίας. Ο αληθινός ζηλωτής είναι εκείνος που μπορεί να κυβερνά τα πάθη του και όχι αυτός που άγεται και φέρεται απ’αυτά. Είναι αυτός που με τα πνευματικά του κατορθώματα έχει γίνει εφάμιλλος των αγίων αγγέλων και ενώ ζει στην γη πολιτεύεται στον ουρανό.

Κλείνοντας ο Πανιερώτατος τόνισε ότι ο φανατισμός δεν μπορεί να έχει σχέση με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ούτε με τον πραγματικό ζήλο για τον Θεό και την Ορθοδοξία. Ο φανατισμός επικρατεί στις θρησκείες και στις οργανώσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, που δημιουργούν κλίμα πόλωσης έτσι ώστε να δημιουργούνται φανατικοί οπαδοί. Αν θέλουμε να καλούμαστε αληθινοί ζηλωτές πρέπει να συνδυάζουμε, όπως ο προφήτης Ηλίας, τον ζήλο και την αγάπη του θεού με την προσευχή και την ησυχαστική ζωή. Δηλαδή την αποφυγή των ακροτήτων, αφού βιώσουμε πρώτα την ταπείνωση του Χριστού, την πραότητα και την εσωτερική ειρήνη.

Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και το δείπνο «Αγάπης», όπου όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού.

Ι. Μ. Ταμασού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου