Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πρωταρά

Με κάθε ιεροπρέπεια, τελέστηκε το απόγευμα ο πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του «Πάσχα του Καλοκαιριού», στο εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά.


Της ακολουθίας, που τελέστηκε στον υπαίθριο χώρο του εξωκλησίου, χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Πρωθιερέα Αλεξέι Αυσίεβιτς, εφημέριο της Ρωσόφωνης ενορίας της Μητροπόλεως και τον Διάκονο Επιφάνιο Παπαντωνίου. 


Εκατοντάδες πιστοί από όλη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και την υπόλοιπη Κύπρο, που βρίσκονται στην περιοχή αυτή την περίοδο, καθώς και ξένοι με επικεφαλής τους Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, τον μεγάλο κτίτορα του εξωκλησίου ομογενή κ. Κωστάκη Ευαγγέλου, τον πρώην Υπουργό κ. Τάκη Πελεκάνο, τους θρονικούς Επιτρόπους Ανδρέα Ευαγγέλου (τέως Δήμαρχο και Αναπληρωτή Επίτροπο ΚΟΑΠ), Αδάμο Λοΐζου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον βουλευτή κ. Γεώργιο Κάρουλλα κ.α, κατέκλυσαν το εξωκλήσι για να συμμετάσχουν στην εσπερινή ακολουθία.


Πριν την απόλυση ψάλλησαν τα Εγκώμια (ο Επιτάφιος) προς τη Υπεραγία Θεοτόκο, η ύπαρξη των οποίων μαρτυρείται στο τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εκεί όπου ανάμεσα στα πανάγια προσκυνήματα βρίσκεται και  «της Θεοτόκου το άγιον Τέμενος» ο τάφος της Παναγίας μας και είναι ο κατεξοχήν τόπος όπου λέγονται. Λόγω όμως της ευλάβειας των πιστών, επεκράτησε τα τελευταία χρόνια να ψάλλονται αλλαχόθεν και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. 


Κατά τη διάρκεια των Εγκωμίων οι πιστοί πέρασαν κάτω από την ιερά εικόνα για να λάβουν την χάρη της Θεομήτορος, ενώ ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος γύρω από το ναό.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε Πανηγυρικό Ιερατικό Συλλείτουργο από τους Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο και Πρωθιερέα π. Αλέξιο.
Ι. Μ. Κωνσταντίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου