Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου

Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στον πανηγυρίζοντα  ιερό ναό Μεταμορφώσεως, στη Σωτήρα Αμμοχώστου.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Έλαβαν, επίσης, μέρος ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, το ιερατείο της Σωτήρας και λοιποί κληρικοί της Μητροπόλεως. 

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Πανιερώτατος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Οικονόμο π. Αντώνιο Ιωάννου, τιμώντας τον για την τεσσαρακονταετή και πλέον διακονία του στον αμπελώνα του Κυρίου και την ενορία. Μετά το πέρας του Εσπερινού, έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Χρυσοσώτηρος γύρω από το ναό.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

Πριν την απόλυση, ο Πανιερώτατος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβυτέρους τους δύο εφημερίους πρεσβ. Σταύρο Σταύρου και πρεσβ. Γεώργιο Χατζηαδάμου, οι οποίοι από της επανασυστάσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας το έτος 2007, κλήθηκαν να στηρίξουν και να εργαστούν σ’ ένα πολύ δύσκολο τομέα του πνευματικού έργου που επιτελείται στην Ιερά μας Μητρόπολη. Ο π. Γεώργιος έχει την ευθύνη του Γραφείου Πνευματικής Λύσης του Γάμου ενώ ο π. Σταύρος εκπροσωπεί την Ιερά Μητρόπολη σε διάφορες επιτροπές και Συνέδρια.

Τέλος, ως είθισται από το τυπικό της ημέρας, ευλογήθηκε ο καρπός της αμπέλου και ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από το ναό.

Πλήθος πιστών, από τη Σωτήρα, τα γύρω χωριά και από ολόκληρη την Κύπρο, με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γεώργιο Ττάκα, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, το θρονικό επίτροπο κ.α, κατέκλυσε τον βυζαντινό ναό Μεταμορφώσεως για να προσκυνήσει και για να συμμετέχει στις ιερές ακολουθίες.
Ι. Μ. Κωνσταντίας
Φωτογραφίες Ανδρέας Φλοκκάς, Χριστοφόρος Λυσής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου