Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Επιστημονικό Συνέδριο στην Μητρόπολη Ταμασού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, η έναρξη του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής, στην αίθουσα του Συνοδικού του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, στο Επισκοπειό.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, κήρυξε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής για τη διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται παράλληλα με τα εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου της Μητροπόλεως. 
Στον χαιρετισμό του τόνισε πως τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί αναδεικνύουν τους θησαυρούς της τοπικής ιστορίας, αλλά και τη μακρά εκκλησιαστική και θεολογική παράδοση, που πηγάζει από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού στην Κύπρο.
Ακολούθως, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐας, σε δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως με την ανασύσταση της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, το 2007, δόθηκε μία μοναδική ευκαιρία για την επανασύνδεση του λαού με την παράδοση και τον εκκλησιαστικό πλούτο της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, αμέσως μετά την ανάδειξή του στο Μητροπολιτικό θρόνο, προχώρησε σε διάφορες δράσεις, με βασικό στόχο τη μελέτη και την ευρύτερη διάδοση των πνευματικών επιτευγμάτων, που παρατηρήθηκαν στην περιοχή ανά τους αιώνες.
Πρώτη μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής υπήρξε η δημιουργία ενός πολιτιστικού και επιστημονικού φορέα της Μητροπόλεως, ο οποίος θα ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη διεκπεραίωση των στόχων της. Έτσι, ιδρύθηκε το Τμήμα καταγραφής, συντήρησης, μελέτης και προβολής των αρχαιοτήτων της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής. Στην συνέχεια ο Πανιερώτατος σημείωσε πως πέραν των εκθεμάτων του Μουσείου, ο εκκλησιαστικός πλούτος, που έχουν να επιδείξουν οι ναοί και τα ξωκλήσια της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής, αυξάνει, παράλληλα, και την ευθύνη της Μητροπόλεώς, ως προς τη συντήρηση, διαφύλαξη και προβολή των ιερών εκκλησιαστικών μας κειμηλίων.
Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών ακολούθησαν εισηγήσεις από αριθμό διακεκριμένων επιστημόνων στο χώρο της Ιστορίας της Τέχνης και της Βυζαντινολογίας, όπως της κ. Μαρίνας Σολομίδου – Ιερωνυμίδου, Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Οι λέοντες και οι σφίγγες της αρχαίας Ταμασού». Ακολούθησε η κ. Ελένη Προκοπίου με θέμα: «Το χρονικό του καθολικού της μονής του Αγίου Ηρακλειδίου μέσα από τη νεώτερη ερεύνα». Έπειτα, η κ. Ράνια Μιχαήλ έκανε παρουσίαση με θέμα: «Ο τάφος του Αγίου Ηρακλειδίου και οι επεμβάσεις μνημειοποίησης του κατά την Παλαιοχριστιανική περίοδο». Ακολούθως η κ. Φρύνη Χατζηχριστοφή μίλησε για το νέο χριστιανικό κτήριο στο Πολιτικό και η κ. Ντόρια Νικολάου αναφέρθηκε στα επιγραφικά στοιχεία για την τιμή των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού στην περιοχή Ταμασού.
Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Αρχ. Φώτιος Ιωακείμ αναφέρθηκε στις γνωστές αγιολογικές πηγές για το Βίο των Αγίων και τη θεμελίωση της πρωτοχριστιανικής Εκκλησιάς της Ταμασού και τη σχετική προβληματική.
Στη συνέχεια ο Αρχ. Γρηγόριος Ιωαννίδης έκανε αναφορά στις λειτουργικές πληροφορίες αναφορικά με το  Βίο του Αγίου Ηρακλειδίου και τελος, κατά τη τελευταία εισήγηση της πρώτης μέρας του συνεδρίου, η κ. Χριστίνα Κάκκουρα μίλησε για την Ταμασό και την αναφορά των Αγίων της σε πηγές της Λατινοκρατίας.

Το απόγευμα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, με θέμα: «Η Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής Χθες και Σήμερα», από τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκο Νικολαΐδη.
Ι. Μ. Ταμασού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου