Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στο Παλαιομετόχο

Την Κυριακή ΙΑ΄ Ματθαίου, 4 Σεπτεμβρίου 2016, κατόπιν προσκλήσεως του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, προεξήρχε της θείας Λειτουργίας και κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις μέρες με την ευκαιρία της προσκομίσεως τεμαχίου ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Ταμασέων και των εγκαινίων του ομώνυμου Ιερού Ναού στα Πέρα Ορεινής.

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία της ημέρας προσευχής δια το περιβάλλον 1ης Σεπτεμβρίου και την ημέρα τέλεσης της δεήσεως υπερ του περιβάλλοντος ημάς στοιχείου και ευσταθείας πάσης της κτίσεως, αναφέρθηκε στο κήρυγμα του για την σημασία της κτίσεως στην πνευματική πορεία του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα ανάφερε ότι η δυνατότητα του ανθρώπου να εξουσιάζει όλη την κτίση δεν συνεπάγεται με την άκρατη κακομεταχείρισή του, αλλά ταυτίζεται με την συντήρηση και προστασία του. Τόνισε ότι δια μέσου της κτίσεως ο άνθρωπος δύναται να κατακτήσει την επουράνιο Βασιλεία του Θεού. Είναι ένα μέσο που δημιούργησε ο Θεός έτσι ώστε ο άνθρωπος να θαυμάζει τον Δημιουργό του μέσα από αυτό και να μην ξεχνά την παρουσία Του μέσα από τους αιώνες.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανάφερε ότι ο λαός της Κύπρου και ο λαός της Θράκης έχουν ένα άρρηκτο δεσμό. Ο δεσμός αυτός είναι ότι βρίσκονται δίπλα από τα σύνορα του Ελληνισμού. Το ακριτικό Διδυμότειχο όπως και η Κύπρος είναι διχασμένες πατρίδες και για αυτό έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος τα συμφέροντα της Πίστεως και της Πατρίδας μας.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, που παρέστηκε συμπροσευχόμενος της ευχαριστιακής συνάξεως, ευχαρίστησε εκ μέρους του χριστεπωνύμου πληρώματος της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, των Ιερέων και της Εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου για την σημαντική παρουσία του στην Μητρόπολη μας.

Συγκεκριμένα ανάφερε ότι βλέποντας και ακούγοντας τους ανθρώπους που φυλάττουν Θερμοπύλες αντλούμε δύναμη για τον δικό μας αγώνα. Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη τόσο για την ευγενική του πρόσκληση και την αβραμιαία φιλοξενία του όσο και για την ευκαιρία που είχε να γνωρίσει από κοντά το θαυμάσιο έργο που επιτελεί στην επαρχία του και να ανανεωθεί η μακρόχρονη αδελφική φιλία τους.

Στην συνέχεια, εκ μέρους του Ιερού Ναού, ο ιερατικός Προϊστάμενος πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεοτόκης Φαίδωνος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Οδηγήτριας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό που χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η δέησης υπέρ του περιβάλλοντος ημών στοιχείου.
Ι. Μ. Ταμασού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου