Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Λαμπρός εορτασμός στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα Μόρφου

Τον εξ απαλών ονύχων ακολουθήσαντα τον Χριστό, τον περίδοξον και πανταχού περιβόητον παιδομάρτυρα άγιο Μάμαντα, τον Πολιούχο και Προστάτη της Μόρφου, τίμησαν, μεγαλόπρεπα και με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, οι απανταχού της νήσου μας διασκορπισθέντες, λόγω της εισβολής του 1974, κάτοικοι της κωμοπόλεως, αλλά και το πλήθος των προσκυνητών απ’ όλη την Κύπρο, που προσέτρεξαν στην χάρη του και στον περικαλλή κατεχόμενο ναό του.


Την παραμονή της εορτής τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας του Μαχαιρά, Επισκόπου Λήδρας κ. Επιφανίου και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου και του Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου. Της εσπερινής συνάξεως μετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου π. Συμεών και πλήθος κληρικών απ’ όλη την Κύπρο. Παρέστησαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέηφ, οι Δήμαρχοι Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και Ακανθούς Σάββας Σαββίδης, κ.ά.


Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, χειροθέτησε σε ειδικώς καταρτισθείσα Ακολουθία τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Φώτιο Ιωακείμ σε Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, τον οποίο νουθέτησε πατρικά και του ευχήθηκε να συνεχίσει  την προσφορά του στους πρεσβυτέρους, τους διακόνους, τον πονεμένο λαό, «με το φιλόθεο ασκητικό, φιλάνθρωπο και λόγιο πνεύμα», που τον διακρίνει.


«Ορμώμενοι εκ των τεσσάρων μερών της νήσου μας, ήλθαμε εδώ για να τιμήσουμε τον μεγαλομάρτυρα», ανέφερε, κηρύττοντας τον θείο λόγο,  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος. «Και η τιμή που ήλθαμε να καταθέσουμε δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλά: είναι το πρόσφορο και το νάμα για την θείαν Λειτουργίαν· είναι το πεντάρτι και το σιτάρι και το κρασί για την αρτοκλασία· είναι τα κεριά για το φως· είναι το θυμίαμα για την ευωδίαν· είναι το λάδι για τα καντήλια· είναι η καρδιά μας και το περιεχόμενό της. Τί κρύβει αυτή η καρδιά μας! Τα βάσανα και τους καημούς μιάς ζωής, μιάς ζωής αιώνων αδιάκοπης φυλακής και βασάνων, έχοντας την σπάθην του εξουσιαστή επί της κεφαλής μας και υπομένοντας καρτερικά το αύριον, με την ελπίδα ίτι θα είναι καλύτερον του σήμερα», πρόσθεσε.


Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου της Μόρφου, καθώς και της θαυματουργής εικόνας του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, η οποία φυλάσσεται προσωρινά στο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου.


Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε, στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λήδρας κ. Επιφανίου και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου με την συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαυροβουνίου π. Συμεών, κληρικών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, αλλά και άλλων Μητροπόλεων της νήσου.


Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, στον λόγο του, ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λήδρας, που δέχτηκε την πρόσκλησή του να παρευρεθεί και να συλλειτουργήσουν στην κατεχόμενη πάλαι ποτέ μονή του Αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου. Στη συνέχεια  έκανε λόγο για τα έτη μας, που πρέπει να είναι έτη μετανοίας και ελευθερίας∙ ελευθερίας από την αμαρτία, τον κακό μας εαυτό, ελευθερία από όλα αυτά που συμβαίνουν και δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε κατά πάντα και δια πάντα τα δικαιώματά μας. Έπειτα τόνισε ότι το έτος αυτό που διανύουμε το 2016 και κυρίως το 2017 είναι παρά πολύ σημαντικά έτη και θα είναι καθοριστικά για την πορεία των λαών όλης της οικουμένης και μας παρότρυνε να κρατήσουμε εμείς ως Ορθόδοξοι Έλληνες Χριστιανοί αυτού του τόπου αυτό που μας κράτησε στην πίστη στον Τριαδικό Θεό, την αγάπη μας για τους αγίους, την προσπάθειά μας να είμαστε μέσα στις εντολές του Χριστού και σημείωσε ότι όποτε αποτυγχάνουμε ο φιλάνθρωπος Ιησούς μάς δίνει τη μετάνοια, το μεγάλο ήμαρτον, την εξομολόγηση για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κοινωνία της μεγάλης χάριτος. Ακολούθως έκανε λόγο για ένα άλλο είδος σκλαβιάς:


«Αυτός είναι ο τρόπος που οι πρωτινοί Ρωμιοί αυτού του τόπου διήλθαν πολλαπλές σκλαβιές. Μεγαλύτερη σκλαβιά όμως είναι ο εαυτός μας να παραδοθεί σε πάθη ατιμίας και να μην θέλει να μετανοήσει. Αυτή είναι η χειρότερη σκλαβιά και οδηγεί σε αιώνιο θάνατο της ψυχής μας. Ο Θεός να ελεήσει από τέτοιο θάνατο». Τέλος ευχήθηκε ένας τέτοιος φωταγωγός, οδοδείκτης στη ζωή μας να είναι ο Άγιος Μάμας και εξαιρέτως ο «μάστρος» των αγίων, που βρίσκεται δίπλα από τον Άγιο Μάμα, ο Σωτήρας Χριστός!


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πανηγυρικές λατρευτικές έψαλλε η βυζαντινή χορωδία «Άγιος Μάμας», της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, με χοράρχη τον πρωτοψάλτη κ. Μάριο Αντωνίου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου – Ι. Μ. Μόρφου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Γεωργιάδης, Ι. Μ. Μ.
και Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου