Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ο Πατριάρχης Σερβίας στην Ιερά Μονή Κύκκου

«Με θρησκευτικό συναγερμό και με καρδιά πάλλουσα από ιερά συναισθήματα» υποδέχτηκε την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο και τη Συνοδεία του «η σεπτή χορεία των θεοσεβών πατέρων, των συγκροτούντων την μοναστική Αδελφότητα της Ιεράς, Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου».
Με τις προσήκουσες τιμές, τις καμπάνες και τα σήμαντρα να ηχούν χαρμόσυνα, ο ιερός κλήρος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κύκκου και Τηλλυρίας, με επικεφαλής τον Ποιμενάρχη τους και Καθηγούμενο της Μονής κ. Νικηφόρο, υποδέχθηκαν τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.
Τον Υψηλό επισκέπτη της Εκκλησίας της Κύπρου καλωσόρισε, στην είσοδο της Μονής, ο Πανιερώτατος και η περί αυτόν αδελφότητα της Μονής Κύκκου.
Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Σερβίας αφού περιεβλήθη τον αρχιερατικό μανδύα, εισήλθε στο καθολικό της Μονής και έσπευσε να προσκυνήσει με ευλάβεια και συγκίνηση, την «χαριτόβρυτη και θαυματόβρυτη» εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας του Κύκκου και στη συνέχεια χοροστάτησε πανηγυρικής Δοξολογίας.
Τον σεπτό Ποιμενάρχη του Σερβικού λαού συνόδευαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος, οι  Πανιερώτατοι Μπάσκας Ειρηναίος, Ζίτσης Ιουστίνος και οι Θεοφιλέστατοι Καρπασίας Χριστοφόρος, Αρσινόης Νεκτάριος και Αμαθούντος Νικόλαος.
«Με κατάνυξη ψυχής και αγαλλίαση πνεύματος καλωσορίζουμε την Υμετέρα θεοτίμητη κορυφή μαζί με την υψηλή Συνοδεία σας στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας της Ελεούσας του Κύκκου. Καλώς ήλθατε στο ιερό αυτό καθίδρυμα της Μεγαλόχαρης, που είναι της κυπριακής Εκκλησίας το σέμνωμα και του  κυπριακού λαού το αγλάϊσμα και το κλέος», τόνισε στην προσφώνησή του ο Κύκκου Νικηφόρος.
Ο Πανιερώτατος αφού μίλησε για την ιστορική πορεία και διαδρομή της «πρωτόθρονης του κυπριακού μοναχισμού Ιερά Μονή Κύκκου», αναφέρθηκε στη συνέχεια στις σχέσεις των Εκκλησιών Σερβίας και Κύπρου, σημειώνοντας ότι «οι δεσμοί που μας ενώνουν, Μακαριώτατε, είναι θεότευκτοι γι’ αυτό είναι καί αδιάλυτοι».
«Αυτήν ακριβώς την ενότητα έχουμε ανάγκη σήμερα, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως ορθόδοξοι λαοί και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών», υπογράμμισε κατακλείοντας τον λόγο του.
Μετά το τέλος της προσφωνήσεως του, ο Κύκκου Νικηφόρος, προσέφερε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Σερβίας ένα αργυρό δίσκο με ανάγλυφες τις μορφές των ιδρυτών των δύο αδελφών Εκκλησιών, Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Σάββα, έχοντες, «ύπερθεν της κεφαλής αυτών», την Ελεούσα του Κύκκου, με ανοιχτές αγκάλες, να ευλογεί και τους δύο.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος στην αντιφώνηση του, αφού εξέφρασε τη συγκίνηση, τα συναισθήματα χαράς, αλλά και το δέος που αισθάνεται ως προσκυνητής της σεβασμίας και περιλαλήτου Μονής της Παναγίας του Κύκκου, αναφέρθηκε στις στενές πνευματικές σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και τις σχέσεις των δύο λαών.
Ως αντίδωρο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας, προσέφερε στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο και ένα βιβλίο - λεύκωμα με θρησκευτικούς θησαυρούς της Σερβικής Ορθοδοξίας.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης επισκέφθηκε, ακολούθως, το παρακείμενο του καθολικού παρεκκλήσι, στο οποίο διαφυλλάσονται τα ιερά θησαυρίσματα της Μονής, οι περίτεχνες λειψανοθήκες με το πλήθος των ιερών λειψάνων των αγίων της Εκκλησίας μας, που η αγάπη και ευλάβεια των αδελφών και πατέρων της Μονής περισυνέλεξαν και διεφύλαξαν μέσα στους αιώνες.
Αμέσως μετά, εν πομπή μετέβησαν στο Μέγα Συνοδικό, όπου ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας δέχθηκε τις ευχές των μελών της Αδελφότητος και των παρισταμένων προσκυνητών.
Το μεσημέρι οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, Σερβίας και Κύπρου, με τις Συνοδείες τους, παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας και η αδελφότητα της Μονής. 
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Σερβίας περιήλθε το Μουσείο της Μονής, εντός του οποίου φυλάσσονται πλήθος ανεκτίμητων εκκλησιαστικών κειμηλίων, όπως εικόνες, ιερά σκεύη, ξυλόγλυπτα, άμφια, κεντήματα, χειρόγραφα και άλλα, τα οποία αποτελούν μέρος της ζωντανής ιστορίας της.
Η σεπτή χορεία των υψηλών προσκεκλημένων της Εκκλησίας της Κύπρου ανήλθε, ακολούθως, στο Θρονί και στον τάφο του μεγάλου εκκλησιαστικού και πολιτικού ηγέτη της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, όπου ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι.
Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας και η Συνοδεία του είχαν την ευκαιρία, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης - προσκυνήματός τους, να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα έργα που πραγματοποιούνται στο Θρονί, με τον περικαλλή ναό, τύπου ροτόντας και τη διαμόρφωση του όλου χώρου στο κάθισμα της Παναγίας.
Ο Σερβίας Ειρηναίος ευχαρίστησε θερμότατα τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας για τη φιλοξενία του, τον συνεχάρη για το σημαντικό και πολύπλευρο του έργο και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του γι’ αυτά που είδε στη Μονή.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου